Великобритания предупреди за възможни забавяния на полетите заради стачка на граничните служители

  • 23 декември 2022 13:40

  • 299
  • 0
Великобритания предупреди за възможни забавяния на полетите заради стачка на граничните служители
© Getty Images

Британските летища предупредиха пътниците за възможни забавяния на полетите, след като днес започна стачка на служителите от паспортния контрол, която се очаква да продължи до Нова година, предаде Ройтерс. Въпреки това летище "Хийтроу" не съобщи за големи смущения в работата си.

Профсъюзът на обществените и търговските услуги (PCS) заяви, че се очаква в протестите да се включат над 1000 държавни служители от граничните сили.

Великобритания е обхваната от най-голямата вълна от протестни действия от десетилетия насам, след като по-рано стачки обявиха и медицинските сестри, парамедиците, както и работниците в железопътния и пощенския сектор. Недоволството е свързано със заплатите и условията на труд. 

Икономиката на Великобритания се е свила повече от очакваното

Според синдикалисти на граничните служители е било предложено увеличение на заплатите от два процента. Това е далеч под инфлацията, която миналия месец е достигнала 10,7 процента. 

Граничните служби се извиниха на пасажерите за причинените неудобства и казаха, че ще работят с партньорите си от транспортния бранш, за да поддържат потока на пътници и стоки. 

Най-натовареното британско летище "Хийтроу" съобщи за "минимални опашки" в залите за пристигащи пътници. 

"Гетуик" - второто най-натоварено летище в страната - заяви, че от днес до края на годината хората трябва да се подготвят за по-дълго чакане за обработка на паспортите им. Въпреки че се очакват известни смущения, засега полетите се изпълняват.

Стачка на Бърза помощ във Великобритания

Преди да започнат стачните действия, които се предвижда да продължат до 31 декември с прекъсване единствено на 27 декември, правителството заяви, че обучава държавни служители и военни, които да помагат при паспортния контрол по летищата и пристанищата, допълва БТА. 

Весела Найденова
299 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини