Радан Кънев за Шенген: Това е геостратегически удар за България

  • 07 декември 2022 18:42

  • 942
  • 6
Радан Кънев за Шенген: Това е геостратегически удар за България
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Като геостратегически удар за България с огромна сила и пряка заплаха за националната ни сигурност определи блокирането на България за Шенген евродепутатът от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" и ЕНП Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и в предаването "Светът и ние" по БНТ.

"Ще имаме няколко месеца да проведем политика, която да гарантира на първо място, че разделянето няма да се случи, на второ място, че на следващ етап при следващо повдигане на председателството на Европейския съюз на този въпрос в рамките на 2023 година кандидатурата на България няма да бъде блокирана и заедно с Румъния ще бъдем приети", каза Кънев.

Според него няма съмнения в българското общество относно присъединяването на страната ни към Шенген, единодушие има и между политическите сили.

Премиерът Донев призова: Да не използваме Шенген за политическа слава

Евродепутатът изтъкна предимствата на присъединяването към шенгенското пространство, които от една страна са свързани с възможността за преминаване на границите от европейски граждани без паспортни проверки и дълго чакане, а от друга - с търговията и транспорта.

Между България и Румъния, държави, които са икономически изключително близки, се чака понякога часове, за да се премине границата. Между България и Гърция също не е лесен трафикът. Това има голямо отражение върху търговията и индустрията", подчерта той.

Най-съществената полза, която можем да извлечем от присъединяването към Шенген е усещането в нашите икономически партньори за пълноценността на членството на България в Европейския съюз, смята Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и. Това по негови думи би имало сериозен ефект върху инвестициите в страната.

"Има имиджов нюанс. Той е част от по-голямата картина за това колко пълноценен участник сме в новите политики за европейска сигурност", обясни той.

Евродепутатът отбеляза, че тясната интеграция на България в сферата на сигурността е определяща в сегашните времена, когато войната е съвсем близо до нас и светът е по-нестабилен.

"Важен фактор е мигрантската криза от 2015 година и в момента засилващата се нова мигрантска вълна", поясни той.

Според Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и проблемът с влизането ни в Шенген е свързан именно с големия мигрантски натиск върху няколко държави членки, сред които и Австрия, като най-източно разположената богата държава.

Кънев обърна внимание на вътрешнополитическия елемент, който според него е определящ фактор и за позицията на Нидерландия и Швеция, но това според него не отменя отговорността на България.

"Има проблеми и от страна на България и ние трябва интензивно да търсим решения на тези проблеми", подчерта той.

Възможно е да не се стигне до гласуване, а до поредно отлагане.

"Най-вероятният изход е отлагане, защото Нидерландия зае тази изключително опасна за нас позиция - България и Румъния да бъдат разделени. Да стане подобно разделяне юридически факт не е лесна стъпка, не може да стане за 2-3 дни", поясни евродепутатът.

Според него на този етап няма да постигнем целта си да бъдем част от шенгенската зона, но няма и да се реализира най-големият стратегически кошмар - изолацията на България в рамките на континенталната част на съюза.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
942 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.12.07 | 21:01

6
А ти си пълен помияр

2022.12.07 | 20:03

5
Радане, ти си една продажба потка
баба гицка

2022.12.07 | 19:51

4
аз съм стара кypва на работа при тиквата, но много ме е яд, че Гейорг и Мими ме задминаха.
баба гицка

2022.12.07 | 19:40

3
поредния продажник
PaulaFox

2022.12.07 | 19:26

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.07 | 19:14

1
Рада дълбоката пак си търси източник на доходи

Добави коментар

Водещи новини