Еманюел Макрон към Елизабет Тръс: Великобритания и Франция винаги ще бъдат приятели

  • 26 август 2022 21:50

  • 767
  • 2
Еманюел Макрон към Елизабет Тръс: Великобритания и Франция винаги ще бъдат приятели
© Getty (архив)

Великобритания и народът ѝ винаги ще бъдат съюзник на Франция, каза президентът Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на. Той заяви това след коментар на фаворита за следващ британски премиер Лиз Тръс, че все още не може да каже дали Макрон е приятел или враг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В Алжир, където е на посещение, френският президент каза, че Великобритания "е приятелска страна, независимо от лидерите си, а понякога и въпреки тях".

Тръс, която сега е външен министър на Обединеното кралство, е фаворитът за приемник на Борис Джонсън в лидерската надпревара в Консервативната партия. На 5 септември торите ще изберат новия си водач, който след това ще стане и министър-председател на Великобритания.

По време дебати вчера с другия претендент за премиерския пост Риши Сунак Тръс каза, че не може да даде категоричен отговор дали Макрон е приятел или враг. Изказването ѝ предизвика ръкопляскания и одобрителни възгласи сред аудиторията от членове на Консервативната партия в залата.

Лиз Тръс си навлече критики

Отношенията между Лондон и Париж се влошиха, откакто през 2020 г. управляваната от консерваторите Великобритания напусна ЕС. Като основните спорни въпроси в двустранните връзки се очертаха миграцията и търговията в Ирландско море след Брекзит.

Макрон каза, че нито за миг не се е съмнявал в мястото на Великобритания като съюзник на Франция и добави: "Ако Франция и Великобритания не могат да кажат дали са приятели и врагове, то значи ни чакат сериозни проблеми".

Говорителят на опозиционната британска Лейбъристка партия по външнополитическите въпроси Дейвид Леми разкритикува Тръс, че е "обидила ненужно един от най-важните британски съюзници, което показва ужасяваща и тревожна липса на добра преценка".

В изказването си Тръс добави, че ако стане министър-председател, ще съди за Макрон "не по думите, а по делата".

Британският финансов министър Надим Захауи, който е неин поддръжник, я защити с думите, че в изказването ѝ не е имало зла умисъл и че Великобритания също иска да бъде преценявана по делата си. "Лиз и аз много добре знаем, че Франция е стратегически съюзник", каза той.

В лични разговори френски официални представители споделят, че след Брекзит доверието между двете държави е спаднало до много ниско равнище, посочва Ройтерс.

Помолен да коментира думите на Тръс, премиерът Борис Джонсън заяви, че отношенията между Великобритания и Франция са изключително важни. "Винаги съм имал много добри отношения с Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на", каза той и добави, че френският президент е "très bon buddy" ("много добър приятел").

Последвайте канала на

Валери Зайцев
767 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.27 | 11:04

2
Какво разбира този амбреаж?! В политиката няма приятелство, а само интереси.
Цв

2022.08.27 | 08:08

1
И ти за нищо не ставаш - всички сте за архивите

Добави коментар

Водещи новини