Лиз Тръс си навлече критики

  • 26 август 2022 13:08

  • 648
  • 1
Лиз Тръс си навлече критики
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Лиз Тръс, единият от двамата претенденти за следващ премиер на Великобритания, беше обвинена, че е застрашила британско-френските отношения, след като не пожела да отговори на въпрос по време на политически диспут дали смята френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на за "приятел или враг", предаде ДПА.

Тръс, която сега е външен министър на Великобритания, каза по време на лидерски дебат на Консервативната партия в град Норич, че не може да каже категорично дали Макрон е "приятел или враг".

През последните месеци френско-британските отношения са затормозени от редица въпроси, като засиления приток на нелегални мигранти през Ламанша и транспортния хаос в района на пристанище Дувър, за който Тръс обвини Франция, която според нея не е осигурила достатъчно служители по границата за обработка на пътниците и товарите.

На дебата в Норич тя и другият претендент - Риши Сунак,  трябваше да отговарят на блиц въпроси. Водещата попита Тръс: "Президентът Макрон: приятел или враг"? "Не мога да дам категоричен отговор", отвърна Тръс и  получи бурни ръкопляскания. "Но ако стана министър-председател, ще го съдя не по думите, а по делата му", добави тя.

След това същият въпрос бе зададен и на Сунак. "Приятел", отговори категорично той. 

Отговорът на Тръс предизвика бурни политически реакции във Великобритания. Лейбъристката опозиция предупреди, че той може да изостри отношенията с Франция и е признак "за ужасяваща и обезпокоителна липса на добра преценка".

Недоволство от изказването на Тръс изрази и Гавин Баруел, бивш министър консерватор. "Явно външният министър не знае, че сме във военен съюз с Франция", написа той в Туитър.

Отново по време на дебата запитана, на чий опит би заложила по ядрените въпроси - на френския или китайския, Тръс отговори категорично, че ще избере френския. "Ако трябва да избирам между Франция и Китай, ще избера Франция", каза тя пред аудиторията от членове на Консервативната партия.

Изказването за Макрон не беше първото подобно остро изказване на Тръс по отношение на Франция. Неотдавна, след среща през юни на британския премиер Борис Джонсън и Макрон, тя отхвърли възможността Великобритания да бъде част от някаква форма на по-широка европейска общност. В същото време тогава Елисейският дворец заяви, че Джонсън е проявил интерес към идеята, която предвижда по-засилено сътрудничество на ЕС с държави като Обединеното кралство, които не членуват в него. Но Тръс отрече категорично Лондон някога да е изразявал съгласие с подобно предложение и определи твърденията на Париж като неверни. "Не знам какво точно е казал президентът Макрон, но никога не сме се съгласявали на подобно нещо."

Лиз Тръс с тревожно признание какво би сторила, ако стане премиер на Великобритания

Същевременно от френска страна се появи нов коментар за хаоса в транспорта през Ламанша. Пиер-Анри Дюмон, депутат от консервативната партия "Републиканците" от Кале, заяви пред Би Би Си, че тези проблеми, в частност на британското пристанище Кент, няма да спрат и добави, че виновен за всичко е Брекзит. "Това е резултатът от Брекзит. Сега се налага да правим повече гранични проверки от преди", каза Дюмон. 

Последвайте канала на

Калина Христова
648 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ядрен бутон

2022.08.27 | 06:55

1
Нова Баба Яга с ядрен бутон под полата! От къде ги намират англетата подобни откачалници!? И това недоразумение ще ръководи държава??

Добави коментар

Водещи новини