В пробите от водата на река Одер не е открит живак, заяви полската министърка на околната среда

  • 13 август 2022 15:01

  • 438
  • 0
В пробите от водата на река Одер не е открит живак, заяви полската министърка на околната среда
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Лабораторни тестове, направени след масовото измиране на риба в река Одер, са открили завишени нива на сол във водата, но не и на живак. Това заяви днес полската министърка на климата и околната среда Анна Москва, предадоха световните агенции.

Министърката каза, че анализите на проби от водата, взети и в Полша, и в Германия, са показали високо ниво на сол. "Никакъв живак не бе открит. Анализите, направени и от двете страни на границата, показват високо съдържание на сол", заяви министърката и допълни, че в ход са цялостни токсикологични изследвания на проби от водата.

По-рано през седмицата в някои германски медии се появиха информации, че водите на реката може би са били отровени с живак.

Полският премиер Матеуш Моравечки каза, вчера, че големи количества химически отпадъци вероятно са били хвърлени умишлено в реката, която е втората най-дълга в Полша, като са предизвикали толкова сериозни екологични щети, че ще са нужни години за възстановяването на естественото състояние на Одер. А днес Моравецки обеща, че ще направи всичко възможно, за да ограничи екологичното опустошение. 

Откриха живак в река Одер след масовото измиране на риба

Същевременно полските власти обявиха награда от 210 000 евро за намирането на извършителя или на извършителите на замърсяването на водата на реката, предаде Франс прес. Новината съобщи полският заместник-министър на вътрешните работи Мачей Васик.

Национал-популисткото полско правителство в последните дни се озова под огъня на критиките както в Полша, така и в Германия, че не е действало по-рано пред тази катастрофа, определена вчера от германските власти като екологично бедствие, отбелязва Франс прес. Полският премиер днес призна, че е бил информиран за ситуацията едва на 9 или на 10 август, докато първи сигнали за замърсяване са били регистрирани още през юли. "Очевидно е, че научих това прекалено късно. Съответните служби трябваше да ме информират по-рано", каза днес той.

А вчера Моравецки уволни Пжемислав Дака, ръководителя на агенцията, отговаряща за управлението на водните ресурси, както и Михал Мистжак, главен инспектор за защита на околната среда, отбелязва БТА.

Река Одер тече по границата на Полша и Германия, преди да се влее в Балтийско море. В нея има около 40 вида риби. От години Одер бе смятана за относително чиста, припомня Франс прес.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
438 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини