Полша планира еднократна помощ за домакинствата заради поскъпващите въглища

  • 19 юли 2022 21:13

  • 1069
  • 0
Полша планира еднократна помощ за домакинствата заради поскъпващите въглища
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Полското правителство предложи отпускане на еднократна помощ от 3000 злоти (646 долара) на домакинствата, за да им помогне с растящите цени на въглищата, съобщи Ройтерс. Предложението все още трябва да бъде одобрено от парламента, за да бъде прието, отбелязва БТА.

Полските домакинства и топлоцентралите в по-малките градове използват предимно руски въглища поради високата им калоричност. През април обаче Варшава забрани вноса им в отговор на руската инвазия в Украйна.

Последвалият скок в цените на въглищата, причинен от недостига им, предизвика притеснения сред много поляци, че няма да могат да отопляват домовете си през следващата зима.

"Въглищата, договорени от контролирани от държавата компании и частни купувачи, пристигат в Полша и ще има достатъчно гориво за зимата. От друга страна ние защитаваме семействата от високите цени", каза министърът на околната среда Анна Москва пред репортери.

Субсидията ще бъде достъпна за домакинства, в които въглищата са основен източник на отопление, а крайният срок за подаване на заявления ще бъде 30 ноември, добави тя.

Полша отново получава природен газ от Германия по "Ямал-Европа"

Полша разчита на въглищата за около 80 на сто от производството си на електроенергия. Въпреки че е най-големият производител на суровината в Европейския съюз, страната все пак е внесла повече от 8 милиона тона руски въглища през 2021 година. Тази година Варшава е изправена пред недостиг на 11 милиона тона въглища поради намаляващото местно производство.

По-рано през юни страната въведе субсидии, предназначени да поддържат цените за по-малките купувачи на въглища на нивото от миналата година, но търговците на дребно не са склонни да участват в схемата, тъй като държавните плащания не компенсират изцяло скока на пазарните цени.

Константин Тодоров
1069 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини