Премиерът на Полша увери, че доставките на газ и въглища са гарантирани

  • 23 юли 2022 07:06

  • 1380
  • 5
Премиерът на Полша увери, че доставките на газ и въглища са гарантирани
© Getty Images (архив)

Полският премиер Матеуш Моравецки увери сънародниците си, че доставките на природен газ и въглища са осигурени, на фона на нарастващо обществено недоволство в Полша от високата инфлация и недостиг на въглища за отопление предаде АП.

Моравецки оправда съществуващите проблеми с продължаващата вече пет месеца война в Украйна, като каза, че правителството на партията "Право и справедливост" (ПиС) ще направи всичко по силите си "да приспособи енергийната стратегия към времето на война" и вече я приспособява. В реч пред парламента Моравецки заяви: "Ще се справим с последиците от войната; ще се справим с инфлацията".

Тези въпроси са от изключителна важност за дясната управляваща коалиция, оглавявана от ПиС. При нарастване на общественото недоволство социологическите проучвания сочат, че тя ще загуби парламентарното си мнозинство на изборите догодина, а с това и възможността да прокарва своята политика.

Европа в неизвестност за доставките на руски газ 

През юни инфлацията в Полша на годишна база възлиза на 15,5 процента - най-високата от 25 години насам, - а цените на бензина и особено на въглищата скочиха главоломно. Цената на качествените въглища, използвани от милиони поляци за отопление, които Полша внася предимно от Русия, скочиха трикратно през последните месеци главно заради европейските санкции срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

Правителството въведе по-ниски регулирани цени за домакинствата и наскоро разпореди на държавните енергийни компании да направят извънредни доставки за физически лица. Повечето от въглищата, добивани в Полша, отиват за нуждите на промишлеността.

В речта си пред парламента Матеуш Моравецки обеща да няма недостиг на природен газ и въглища, като каза, че ще се купува от чужбина и че за зимата полските газови хранилища ще бъдат пълни. Опозиционни политици и икономисти окачествиха думите му като прекалено оптимистични, съобщи БТА.

Владимир Василев
1380 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
УТРЕ!

2022.07.23 | 16:07

5
Голямото нулиране изисква унищожаването на икономиките и обществата, каквито ги познаваме. За глобалистите всичко се свежда до запазване на контрола след неизбежния и вероятно предстоящ колапс на неолибералната финансова система. Гладуването на световното население до подчинение изглежда е очевидна част от този план. Това е бъдеще, в което тези, които не са убити от Covid, ще ядат буболечки!

2022.07.23 | 12:03

4
За газ се съмнявам че ще има но кюмюр ще има бол.

2022.07.23 | 09:21

3
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ
ДРУГАРЯ САТАНА

2022.07.23 | 08:45

2
ЩЕ СПИТЕ В ПАЛАТКИ МАЙ
А Г-ОРОД ДАНСК-Е

2022.07.23 | 08:44

1
КОГА, ЩЕ ГО ОПРАЗНИТЕ? :)

Добави коментар

Водещи новини