Фон дер Лайен: Полша не изпълнява изискванията за получаване на възстановителна помощ след пандемията

  • 02 юли 2022 06:44

  • 1198
  • 3
Фон дер Лайен: Полша не изпълнява изискванията за получаване на възстановителна помощ след пандемията
© Novini.bg/Canva

Европейската комисия  счита, че последните промени в съдебната система на Полша не са достатъчни, за да позволят изплащането на милиардите евро от фондовете на ЕС за възстановяване от пандемия. Новият полски закон за дисциплинарната система за съдиите все още се анализира, заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА. 

"Обаче вече мога да кажа, че този нов закон не гарантира, че съдиите могат да оспорват статута на друг съдия, без да рискуват срещу тях да бъде започнато дисциплинарно производство", каза тя. 

Този въпрос трябва да бъде изяснен, преди да бъде освободен първият транш от помощта за Полша, потвърди Фон дер Лайен. 

Полша получава 450 милиона евро заем, с който да се подпомогнат грижите ѝ за украинските бежанци

От месеци ЕК блокира отпускането на милиарди евро помощ за възстановяване след Ковид-19, тъй като според нея в полската съдебна система има значителни дефицити. 

Неотдавна ЕК все пак се договори с правителството във Варшава по условията за изплащане на до 35 млрд. евро. 

Полските власти се надяваха, че разпускането на предизвикалата противоречиви реакции дисциплинарна камара ще е удовлетвори исканията. 

Камарата към Върховния съд, създадена през 2018 г., бе централна част от правосъдната реформа на консервативното националистическо правителство на Право и справедливост (ПиС). Тя имаше правомощия да наказва и освобождава от длъжност съдиите. 

През юли миналата година обаче Съдът на ЕС постанови, че полската система за дисциплинарни производства в правосъдието нарушава европейското законодателство. Противници на тази реформа твърдят, че тя подкопава независимостта на съдебната система и дава възможност за политическа намеса. 

Радина Лазарова
1198 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
КОЛЕЛЕТАТА

2022.07.03 | 23:51

3
КОИТО ТИЯ У РОДИ СГЛОБЯВАТ ТУК СА ВСЪЩНОСТ КИТАЙСКИ. ТИЯ БОЛЧЕТА И ГАЙКИ НЕ ПРАВЯТ. ВИЖТЕ ТАМ В ЕВРОПА ДА ГИ ПОРЕЖЕТЕ! НЕМА НУЖДА ЖЪЛТАТА МАЙ МУНА ДА СЕ РАЗМНОЖАВА С ЕВРО!

2022.07.02 | 14:46

2
законите от плана за възстановяване ще бъдат гибел за България

2022.07.02 | 11:32

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини