Великобритания започна антимонополно разследване на практиките на Amazon

  • 06 юли 2022 14:32

  • 411
  • 0
Великобритания започна антимонополно разследване на практиките на Amazon
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Службата за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) съобщи в сряда, че е започнала разследване на предполагаеми антиконкурентни практики на Amazon.com Inc.

CMA заяви, че разследването "ще разгледа дали Amazon има господстваща позиция в Обединеното кралство и дали злоупотребява с тази позиция и нарушава конкуренцията, като дава несправедливо предимство на собствения си бизнес за търговия на дребно или на продавачи, които използват услугите му, в сравнение с други трети страни продавачи на платформата Amazon UK Marketplace".

Съобщението следва новина от по-рано днес, че Amazon постига споразумение за подобно разследване в рамките на Европа съюз.

По-рано днес "Файненшъл таймс" съобщи, че Amazon ще споделя повече данни с конкуренти и ще предлага на купувачите по-голям избор от продукти като част от сделка с антитръстовите регулатори на ЕС, като споразумението ще затвори две от най-известните антимонополни разследвания в Брюксел.

Подробностите за сделката са били споделени с конкуренти на Amazon, за да се гарантира, че ще се премахнат опасенията за конкуренцията, преди Европейската комисия да може да обяви постигането на официално споразумение.

Регулаторите в ЕС са настроени да обявят така наречения "пазарен тест" следващата седмица, преди сделката да бъде официално договорена след лятото. Три източника на финансово издание, запознати с въпроса, посочиха, че може да има малки промени, но нищо, което да провали самото споразумение.

Амазон се готви да открие логистичен център в Истанбул

Като част от сделката Amazon ще позволи на продавачите трети страни на своя пазар да имат достъп до повече информация, която може да им помогне да продават повече продукти онлайн.

Сделката идва три години, след като антитръстовите еврослужители започнаха разследване на предполагаемите антиконкурентни практики на Amazon за това как борави с данните на конкуренти.

Разследващите подозираха, че Amazon, с двойната си роля както на онлайн пазар, така и на търговец на дребно на собствената си платформа, нарушава законодателството на ЕС, като използва чувствителна пазарна информация, за да облагодетелства изкуствено собствения си бизнес на дребно за сметка на конкурентите.

Времето и детайлите на споразумението все още могат да се променят, посочва "Файненшъл таймс" и допълва, че на този етап от Amazon и Европейската комисия са отказали да коментира новината за споразумението.

Калина Христова
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини