Лаура Кьовеши: Делегираните прокурори в България са независими, но са прекалено претоварени

  • 10 юни 2022 20:16

  • 2270
  • 0
Лаура Кьовеши: Делегираните прокурори в България са независими, но са прекалено претоварени
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Европейският прокурор Лаура КьовешиЛаура КьовешиЛаура Кодруца Кьовеши е родена на 15 май 1973 г. В периода от 15 септември 1995 г. до 1 май 1999 г. Кьовеши е очаква част от случаите, които Европейската прокуратура разследва в България, да стигнат до съда и много скоро да има присъди по тях. Кьовеши се срещна в Люксембург с министъра на правосъдието Надежда Йорданова. Двете обсъдиха разследванията на Европейската прокуратура у нас и как да се подобри работата на европейските делегирани прокурори.

Лаура КьовешиЛаура КьовешиЛаура Кодруца Кьовеши е родена на 15 май 1973 г. В периода от 15 септември 1995 г. до 1 май 1999 г. Кьовеши е е доволна от внесените законодателни предложения на министър Йорданова, които целят да бъде осигурена по-добра организация за делегираните прокурори, повече финансови средства и по-добро взаимодействие с разследващите органи.

“Ако тези промени минат в парламента, заедно с България ние ще създадем стандарт, модел, който може да се използва и от останалите страни-членки. Сътрудничеството с министъра на правосъдието в България е много добро, а ако парламентът ви приеме това законодателство, Европейската прокуратура ще е по-ефективна в България”, заяви Лаура Кьовешипред БНТ.

Министър Йорданова се срещна с Лаура Кьовеши

България е сред страните, в които Европйската прокуратура води най-много разследвания затова според министър Йорданова трябва да бъде допълнен броя на делегираните прокурири.

“Европейската прокуратура има вече 80 досъдебни производства за български случаи и европейските делегирани прокурори са много натоварени и съответно трябва да бъде допълнен техния брой. В настоящия момент ще трябва поне още един да бъде избран, за следващите стъпки ще видим какво предстои, но ще настоявам да се забърза
процедурата”, каза тя.

Според Кьовеши делегираните прокурори у нас трябва да имат екип, който ги подкрепя.

“Делегираните прокурори в България са независими, но са прекалено претоварени. Знам, че има големи очаквания от работата им, но ние не можем за един или два месеца да постигнем резултати, особено когато става дума за криминални случаи. Ако делегираните прокурори бъдат оставени сами, те няма да постигнат нищо. В този момент те нямат никаква подкрепа и като говоря за подкрепа имам предвид следователи, полицаи, финансови следователи”, заяви Лаура КьовешиЛаура КьовешиЛаура Кодруца Кьовеши е родена на 15 май 1973 г. В периода от 15 септември 1995 г. до 1 май 1999 г. Кьовеши е - европейски главен прокурор.

Европейският главен прокурор се надява много скоро в страната ни да има и окончателни съдебни решения.

“Фактът, че в България има голям брой разследвания на Европеската прокуратура показва, че в България има воля за справяне с тези проблеми. Сигурна съм, че някои от случаите ще стигнат и до съда и се надявам много скоро да има окончателни съдебни решения”, заяви Лаура КьовешиЛаура КьовешиЛаура Кодруца Кьовеши е родена на 15 май 1973 г. В периода от 15 септември 1995 г. до 1 май 1999 г. Кьовеши е - европейски главен прокурор.

Министър Йорданова припомни, че всеки български прокурор вече може да препраща дела към европейската прокуратура. Правосъдното министерство готви и промени в Наказателния кодекс за документните измами, свързани с евросредства.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини