Кипър: Въпросът за подаване на молба за членство на страната в НАТО не е на дневен ред

  • 20 май 2022 09:48

  • 326
  • 0
Кипър: Въпросът за подаване на молба за членство на страната в НАТО не е на дневен ред
© Pixabay

В момента на дневен ред не стои въпросът за подаване на молба за членство на Кипър в НАТО, заяви министърът на отбраната Хараламбос Петридис, съобщава електронното издание на кипърския вестник „Катимерини“. 

Преди заседание на комисията по отбрана в парламента Петридис посочи, че за да влезе Република Кипър в Северноатлантическия алианс, трябва да се изпълнят определени условия. 

Коментирайки отбранителното споразумение между САЩ и Гърция, Петридис посочи, че подсилване на позициите на Гърция, отбранителни или дипломатически, е положителна новина и за Кипър. 

От началото на мандата си правителството на президента Никос Анастасиадис не е равнодушно по отношение на въпроса за членство в Алианса, се посочва в коментарна статия на електронното издание на кипърския вестник „Филелефтерос“. През годините интересът по темата се е засилвал, но без въпросът да бъде придвижван. От една страна това се дължи на несъгласието на Турция, а от друга – на нежеланието на международната организация и мнозинството от страните-членки в НАТО да влезе държава, която въпреки геостратегическата си позиция, има проблем, който би повлиял на сплотеността на Алианса, се посочва в коментара.

Виждайки, че няма перспектива по въпроса, Никозия не направи нито една стъпка по посока присъединяване към НАТО, пише вестникът. По време на втория мандат от управлението на Анастасиадис темата НАТО беше извън дневния ред, тъй като за кипърското правителство е ясно, че Турция не би позволила никаква дискусия по въпроса, допълва „Филелефтерос“, пояснява БТА.

Десислава Станева
326 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини