Кипър поиска помощ от ЕС заради незаконните мигранти

  • 08 юни 2022 07:14

  • 549
  • 2
Кипър поиска помощ от ЕС заради незаконните мигранти
© Pixabay

Кипър е получил над 11 000 молби за убежище през първите пет месеца на тази година и иска спешна европейска солидарност за незабавното преместване на незаконните мигранти от острова, информира БНР.

Според Никозия предложението на Франция по въпросите на убежището и миграцията не е реалистично.

Търсещите убежище в Кипър вече достигат 5% от населението му и страната за пета поредна година изпитва най-голямата миграционна тежест в Евросъюза, каза вътрешният министър Никос Нурис в парламента. Той заяви искането на Никозия за спешна помощ от Брюксел, подчертавайки, че Европейският съюз трябва да покаже солидарност с Кипър по "осезаем начин" - чрез незабавното преместване на мигранти от острова.

Министър Нурис е предпазлив за предложението за "доброволна солидарност" на Франция, която в момента председателства Съвета на Европейския съюз.

Според Париж 10 000 мигранти могат да бъдат преместени в държавите членки през тази година. В същото време нови 150 000 търсещи убежище се очакват до края на годината само в петте средиземноморски страни на първа линия - Кипър, Гърция, Италия, Испания и Малта, посочи Никос Нурис.

 

Кипър е за "задължителна" солидарност, както и за сключването от Европейската комисия на централизирани споразумения за репатриране на незаконни мигранти в техните страни.

 

Тази позиция ще бъде представена на срещата на европейските вътрешни министри в петък в Люксембург.

Десислава Станева
549 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.06.08 | 15:39

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062

2022.06.08 | 10:14

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини