Британският министър на отбраната: Има начин да се отговори на Турция за Швеция и Финландия в НАТО

  • 19 май 2022 17:53

  • 5269
  • 4
Британският министър на отбраната: Има начин да се отговори на Турция за Швеция и Финландия в НАТО
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Има начин да се отговори на опасенията на Турция за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6658

Вчера Финландия и Швеция подадоха официално кандидатури за присъединяване към НАТО, решение, дължащо се на руското нашествие в Украйна. Турция обаче възрази, като обвини двете скандинавски страни, че подкрепят групи, които Анкара смята за терористични.

"Мисля, че има начин да се разреши този въпрос", заяви Уолъс. "Мисля, че в крайна сметка ще го постигнем и е много важно да изслушаме всички членки и техните притеснения", подчерта той. "Със сигурност ще се вслушаме в Турция", добави министърът пред парламента, като уточни, че предстои разговор между него и турския му колега.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна отбеляза, че не е необичайно страни от НАТО да имат различни мнения по важни въпроси. "В НАТО имаме много опит в дискусиите и намиране на решения, когато има различия в мненията", добави той по време на посещение в Копенхаген.

"Поддържаме близки контакти с Финландия, Швеция и Турция. Отговаряме на притесненията, изразени от Турция", подчерта Столтенберг.

Ердоган: Предадох на съюзниците в НАТО турското "не" за Швеция и Финландия

Генералният секретар на НАТО изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение, позволяващо присъединяването на двете скандинавски страни, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Константин Тодоров
5269 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.05.19 | 19:27

2
Ердоган, също е тоъалитарен лидер! Той инсценира военен преврат, за да се разправи с опозицията в Турция. Страх го е, че с края на Путинизма, си отива и той.

2022.05.25 | 02:36

4
Ердоган е 2 ят путлер.Престъпник е.

2022.05.19 | 19:42

3
Вероятно идеята за преврата е на кгб, по времето когато договаряше с400 и реакторите
Цв

2022.05.19 | 18:43

1
Капацуна нещастна!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини