Обединеното кралство ще наложи целенасочени санкции върху руски банки и олигарси

  • 22 февруари 2022 21:30

  • 3113
  • 10
Обединеното кралство ще наложи целенасочени санкции върху руски банки и олигарси
© Getty Images

Обединеното кралство ще наложи целенасочени санкции върху руски банки и олигарси, заяви министърът на външните работи Елизабет Тръс, съобщиха от посолството на Великобритания в България. Съгласно изявлението на министър-председателя Борис Джонсън пред Камарата на общините в британския парламент, външният министър Тръс обяви първоначалния пакет от санкции срещу Русия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13930

Олигарсите от вътрешния кръг на Путин и банките, финансирали руската окупация на Крим, са обект на първата вълна от санкции на Обединеното кралство в отговор на нарушаването на суверенитета на Украйна от страна на Русия. Пакетът от санкции е насочен към олигарси и банки, които са свързани с Кремъл, се посочва в съобщението на британското посолство.

Джонсън ще обяви нови незабавни санкции срещу Русия още днес

"Първият пакет от санкции е насочен към близки до Кремъл олигарси и банки. Изпращаме ясен сигнал, че Обединеното кралство е готово да използва икономическата си тежест, за да противодейства на Русия и стратегическите й интереси. Готови сме на много повече, ако Русия значително не деескалира ситуацията. Ще ограничим способността на Русия и руските компании да набират средства на нашите пазари, ще забраним редица високотехнологични износи и ще изолираме още повече руските банки от световната икономика. Тези санкции ще бъдат прецизни и целенасочени, и сериозно ще засегнат Русия", заяви външният министър Елизабет Тръс, цитирана в съобщението.

Използвайки правомощията си от 10 февруари, Обединеното кралство замрази активите и наложи забрани за пътуване на трима членове на руския елит, които са от особено значение за Кремъл. Това са Генадий Тимченко, шестият най-богат олигарх в Русия, както и дългогодишните сътрудници на режима Борис и Игор Ротенберг. Активите на пет руски банки, участващи във финансирането на руската окупация, също бяха незабавно замразени. Това включва Bank Rossiya, която е особено близка до Кремъл, Black Sea Bank for Development and Reconstruction, IS Bank и Genbank. Активите на Promsvyazbank, основната банка подкрепяща руския сектор на отбраната, също бяха замразени, се припомня в съобщението.

Обединеното кралство ще санкционира и онези членове на руската Дума и Съвета на Федерацията, които са гласували за признаването на независимостта на Донецк и Луганск, което е грубо нарушение на териториалния суверенитет на Украйна. Също така, през следващите седмици Обединеното кралство ще разшири териториалните санкции, наложени на Крим, така че да обхванат неконтролираната от правителството територия в т.нар. отцепнически републики Донецк и Луганск. Нито едно физическо лице или компания от Обединеното кралство няма да може да търгува с тези територии, докато те не се върнат под украински контрол, се посочва в съобщението на посолството на Великобритания.

Великобритания започва да се подготвя за най-лошия възможен сценарий в Украйна 

В случай на по-нататъшна агресия на Русия срещу Украйна, Обединеното кралство е подготвило безпрецедентен пакет от допълнителни санкции. Те включват широк набор от мерки, насочени към руския финансов сектор и търговия. В допълнение, ако Русия не деескалира ситуацията, Обединеното кралство ще въведе законодателство, което, наред с други мерки, ще попречи на Русия да емитира държавен дълг на британските пазари. Заедно с нашите партньори практически ще изолираме Русия от световната икономика и ще затрудним дейността на олигарсите и руските бизнеси извън граница, пише още в съобщението на британското посолство. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
3113 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Пенка

2022.02.23 | 05:02

10
Ще го помилваш по гърба и щему раздухаш козината.

2022.02.22 | 21:46

1
Колко зле изглежда за 45 годишна за ботокс не е ли чувала за георграфията ясно че не е
azz

2022.02.23 | 04:09

9
bravo!!!
ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ

2022.02.22 | 23:03

3
След 10 години ще има нова северна корея с името русия. Ще си дрънка празните канчета, а руснаците ще берат гъби в Сибир. А на руските тролчета ще им препоръчам да свикват.
azz

2022.02.23 | 04:08

8
mai si zavarshil 3ti klas???!!! Ya pocheti istoria predi da se izkazvash
Thu

2022.02.23 | 00:47

5
Това на снимката да не "то" прилича на травестит.
azz

2022.02.23 | 04:07

7
Imenno!!!! 300 godini se ibanduryat po rodninski!!!
Тх

2022.02.23 | 00:51

6
Лельо,раз-два и после само вода.
АРТЪР КЛАРК

2022.02.23 | 00:43

4
"ЕДИНСТЕВНОТО СПАСЕНИЕ ЗА АНГЛИЯ Е КОЛКОТО МОЖЕ ПО-СКОРО ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ САЩ КАТО 51-ви ЩАТ" - просто цитат, който отразява съвременното положение на брекзитчетата.
цска

2022.02.22 | 22:11

2
този скобак защо не си мълчи ще изглежда по умна иначе нашето Лили изглежда доста по добре въпреки че много по възрастна от тази

Добави коментар

Водещи новини