Папата настоя за смирение в изпълнена с критики коледна реч

  • 23 декември 2021 15:40

  • 323
  • 1
Папата настоя за смирение в изпълнена с критики коледна реч
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март днес призова ватиканските кардинали, епископи и служители да проявят смирение в дните на коледните празници и припомни, че гордостта и егоизмът извращават духовния живот и покваряват мисията на Църквата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Както е правил и преди, Франциск се възползва от ежегодното си коледно обръщение, за да разкритикува администрацията на Ватикана за нравствени и личностни недостатъци. Франциск заклейми тези, които се крият зад строгото следване на традициите на Католическата църква, вместо смирено да се обърнат към най-нуждаещите се.

Както и преди, кардиналите и епископите изслушаха поученията, без да показват емоции, в украсената с блещукащи коледни елхи и коледни звезди Зала на благословиите.

"Смирените са тези, които са загрижени не само за миналото, но и за бъдещето, тъй като те знаят как да гледат напред, да помнят миналото с благодарност", каза Франциск. "Гордите, от друга страна, просто повтарят, стават по-стриктни и се затварят в това повторение, изпитвайки увереност в това, което знаят, и страх от всяко ново нещо, защото не могат да го контролират". Гордите, чийто поглед е толкова насочен навътре, са погълнати от своите собствени интереси, добави Светият отец. "В резултат на това те нито се поучават от греховете си, нито са истински отворени към прошката. Това е ужасна поквара, маскирана като нещо добро. Ние трябва да я избегнем", продължи той.

Откакто стана папа през 2013 г., Франциск използва коледното си обръщение, за да отправя остри критики срещу курията, както се нарича нарича правителството на Ватикана, осъждайки "духовния Алцхаймер", от която според него страдат някои нейни членове и съпротивата, която той среща при опитите си да реформира и съживи институцията и Католическата църква като цяло.

Папата: Цяла Европа трябва да сподели отговорността за мигрантите

Константин Тодоров
323 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.24 | 08:03

1
Плащайте си данъците на църквата и държавата,спазвай ограниченията и робските закони които ти налагат,бачкай като вол,гледай си шоутата,бъдете смирени като ви го набутват отзад и ще бъдете възнаградени един ден със болки в ставите и земя метър на 2 където ще легнете върху предишният нещастник!

Добави коментар

Водещи новини