Папата разкри кои са ключовите думи в брака

  • 26 декември 2021 15:43

  • 1594
  • 1
Папата разкри кои са ключовите думи в брака
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се опитва да окуражи семейните двойки, като признава, че пандемията е изострила някои семейни проблеми, но призова двойките да търсят помощ и винаги да помнят трите ключови думи в брака: "моля", "благодаря" и "съжалявам", съобщи Асошиейтед прес.

Франциск написа писмо до семейните двойки, което беше публикувано в неделя, на католическия празник, посветен на семейството на Исус. То се появи в средата на обявеното от папата целогодишно честване на семейството, което трябва да завърши през юни с голям митинг в Рим.

В писмото Франциск казва, че локдауните и карантините са принудили семействата да прекарват повече време заедно. Но той отбеляза, че това принудително общуване понякога поставя на изпитание търпението както на родителите, така и на братята и сестрите, а в някои случаи води до трудности.

"Съществуващите преди това проблеми се задълбочаваха, създавайки конфликти, които в някои случаи ставаха почти непоносими. Много от тях дори преживяха разпадане на връзката си", пише Франциск.

Светият отец предложи своята близост на тези семейства и напомни на родителите, че разпадането на един брак е особено тежко за децата, които гледат на родителите си като на постоянен източник на стабилност, любов, доверие и сила.

"Разпадането на един брак причинява огромно страдание, тъй като много надежди биват разбити, а недоразуменията могат да доведат до спорове и болки, които не се лекуват лесно", каза папата. "Децата в крайна сметка трябва да изпитат болката от това, че родителите им вече не са заедно", поссочи още той.

Дете се опита да вземе шапката на папа Франциск

Франциск призова родителите да продължат да търсят помощ, за да се опитат да преодолеят конфликтите, включително чрез молитва. "Не забравяйте също, че прошката лекува всяка рана", добави той.

Папата повтори рефрена, който често използва при срещите си със семейства и брачни двойки, изброявайки трите най-важни думи в брака: "моля", "благодаря" и "съжалявам".

"След всеки спор не позволявайте денят да приключи, без да се помирите", каза той.

Novini.bg
1594 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
От

2021.12.26 | 17:08

1
Къде знае.Православните попове поне се женят и много добре знаят какво е брак

Добави коментар

Водещи новини