Папата към бежанците на Лесбос: Този, който се страхува от вас, не е погледнал в очите ви

  • 05 декември 2021 14:47

  • 1031
  • 9
Папата към бежанците на Лесбос: Този, който се страхува от вас, не е погледнал в очите ви
© Getty Images/Guliver (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, който е на визита в Гърция от вчера, посети тази сутрин бежанския лагер Кара Тепе на остров Лесбос, съобщи гръцката телевизия Скай. Папата беше придружаван от президентката на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 621

"Тук съм, за да видя лицата ви, за да ви погледна в очите. (Това са) очи, пълни със страх и очакване, очи, които са видели насилие и бедност", каза папата пред кандидатите за убежище.

Франциск подчерта, че миграцията е проблем на целия свят, като отбеляза, че в Европа има такива, които упорстват да гледат на проблема като на въпрос, който не ги засяга.

Той заяви, че Гърция "се намира в затруднение" и каза, че "големите въпроси трябва да се посрещат съвместно, защото в днешния свят откъслечните решения не са достатъчни. И докато ваксинацията в световен план напредва с усилия и изглежда, че нещо се случва въпреки многото забавяния и несигурност, (също) в борбата с климатичните промени, всичко говори за едно ужасяващо бягство от отговорност по отношение на миграцията. А тук става дума за хора, за човешки животи! Бъдещето ще бъде светло, само ако се помири с най-уязвимите. Защото, когато отблъскваме бедните, отблъскваме мира", заяви папата.

Папа Франциск трябва да посети днес гръцкия остров Лесбос и да се срещне с мигранти

Той отново подчерта, че едностранните действия не са достатъчни и че въпросът изисква широко скроени политики - нещо, на което ни учи историята, но все още не сме го научили. "Братя, нека не се отричаме от човещината, която ни свързва. Тази неделя моля Бог да ни пробуди. Да пробуди глухите ни сърца. Благодаря на жителите на този остров (Лесбос - б.ред.) за всичко, което правят", каза папата.

От своя страна президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу каза, че "посрещането на въпроса за миграцията е обща отговорност на Европа" и допълни, че "никой и никога не трябва да позволява употребата на миграционния проблем като инструмент".

По-късно днес Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще се завърне в Атина, където ще отслужи литургия и ще разговаря с Атинския архиепископ Йероним. Посещението на папата в Гърция ще продължи и в понеделник, когато ще се срещне с председателя на парламента Константинос Тасулас и с млади хора, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
1031 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2021.12.14 | 14:18

9
Мюфтията Франциск.
тоя

2021.12.06 | 10:13

8
тоя голяма чалма ще излезе. да си ги прибира у ватикана и да им мие краката всеки ден.
Фончо 1

2021.12.05 | 17:30

7
Смърт на папата масонски отпадък.Смърт за бежанците -убийци,терористи и изверги.
tom

2021.12.05 | 17:18

6
dolen pedal nali sas tezi li prestapni oci tvoite priateli manafite izbiha hiliadi nevinni hora vav evropa

2021.12.05 | 16:02

2
Погледнах ме в очите им и искаме да си ходят кой от къде е.

2021.12.05 | 16:59

5
Така е

2021.12.05 | 16:54

3
Да си ги вземе във Ватикана - ще му пазят реликвите като очите си ,те са много прилежни и чисти хора

2021.12.05 | 16:59

4
Точно
Емилия Димитрова

2021.12.05 | 15:48

1
Първият анти-християнски и анти-европейски глава на Римокатолическата църква. Трябвало е да стане мюфтия, а не Папа!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини