Три партии сключиха споразумение да продължат да управляват Берлин

  • 21 декември 2021 13:48

  • 786
  • 0
Три партии сключиха споразумение да продължат да управляват Берлин
© Getty images (архив)

Германска социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и формацията "Левите" сключиха коалиционно споразумение да продължат да управляват германската столица. Това става почти три месеца след изборите за регионалната Камара на представителите на провинция Берлин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На официалната церемония, която се състоя в сградата на Берлинската библиотека, подписите си под управленската програма положиха 11 водещи политици от трите партии, включително и областният председател на ГСДП Франциска Гифай, която е номинирана за следващия кмет на града.

Трите политически сили управляват заедно столицата от 2016 г. Сключеното споразумение ще бъде основата за продължаването на това сътрудничество за още пет години.

След церемонията също днес Камарата на представителите официално ще избере Гифай за кмет на града, след което в емблематичната за Берлин сграда на кметството (наричана Червеното кметство заради цвета на сградата) ще се състои още една церемония, на която досегашният кмет Михаел Мюлер, също представител на ГСДП, ще предаде властта в града на Гифай. Мюлер, който беше кмет от 2014 г., стана депутат в Бундестага.

Днешната церемониална част по встъпването в длъжност на новата власт в града ще завърши с избирането и полагането на клетва на десетте градски сенатори (членовете на градското правителство).

Първата кметица на Берлин е плагиатка

На изборите в края на септември за парламент на провинция Берлин ГСДП стана първа политическа сила и изпревари Зелените, Християндемократическия съюз и "Левите".

Валери Зайцев
786 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини