Бивш германски министър стана новият кмет на Берлин

  • 21 декември 2021 16:41

  • 3083
  • 1
Бивш германски министър стана новият кмет на Берлин
© Getty images (архив)

Бившият федерален министър Франциска Гифай, напуснала по-рано през годината правителството на Германия, стана новият кмет на Берлин. Гифай ще управлява начело на трипартийна лява коалиция, предаде АП, цитирана от БТА.

Гифай беше избрана от областното законодателно събрание на провинция Берлин близо три месеца след регионалните избори, на които тя изведе до мястото на първа политическа сила своята левоцентристка Германска социалдемократическа партия (ГСДП), представител на която е и новият германски канцлер Олаф Шолц. Победата бе постигната с малка преднина пред Зелените.

Три партии сключиха споразумение да продължат да управляват Берлин

Четиридесет и три годишната Гифай беше министър по въпросите на семейството и жените в правителството на бившия канцлер Ангела Меркел, преди през май да подаде оставка от длъжността след твърдения за плагиатство в докторската си теза. Впоследствие тя беше лишена от докторската си титла, но изпълни дългогодишното си намерение да се кандидатира за кмет на столицата.

Тогава Гифай каза, че е написала тезата си "по възможно най-добрия начин, по който е могла", и че допуснатите грешки в нея са неволни.

Още преди през 2018 г. да влезе в националното правителство, Гифай беше добре позната на берлинчани като популярния кмет на столичния район Нойкьолн, който е с големи равнища на бедност и в който живеят много семейства с имигрантски произход. Тя обяви, че нейният приоритет като кмет на Берлин ще бъде жилищният въпрос. От години един от най-големите проблеми в германската столица са поскъпващите цени на наемите. Управлението на Гифай ще трябва да реши какво да прави с резултатите от необвързващия референдум през септември, на който избирателите подкрепиха искане местната власт да отчужди от корпоративните им собственици около 240 000 апартамента.

В коалицията на Гифай със Зелените и "Левите" липсва единодушие по въпроса. Управляващата коалиция възложи на експертна комисия да изготви препоръка.

Тази проблемна на моменти заради разногласията вътре в нея коалиция между трите партии управлява Берлин от пет години. Сега обаче при Гифай в управлението ще влязат предимно нови лица, които не са били част от управлението на предишния кмет и неин съпартиец Михаел Мюлер, който спечели място в националния парламент. Той не се кандидатира за нов мандат, след като изкара на кметското място седем години.

Гифай е първата жена, избрана за кмет на града, но не и първата, която го е управлявала. За пръв път това става в периода 1947 - 1948 г., когато тогавашният заместник-кмет Луизе Шрьодер заема длъжността, след като първият следвоенен кмет на Берлин подава оставка.

Валери Зайцев
3083 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.21 | 16:51

1
Браво, пълен кръст на тикво-меркелизма.

Добави коментар

Водещи новини