Ръководителката на изборните власти в Берлин подаде оставка след хаос в изборния ден

  • 29 септември 2021 19:51

  • 378
  • 0
Ръководителката на изборните власти в Берлин подаде оставка след хаос в изборния ден
© Getty images

Ръководителката на изборните власти в Берлин Петра Михаелис подаде оставка днес, след като беше подложена на критики заради редица организационни грешки по време на германските парламентарни избори в неделя, предаде ДПА.

"Приемам отговорността, в качеството си на провинциален изборен администратор, за условията на провеждане на изборите", каза Михаелис. Тя поиска Сенатът на Берлин да я освободи от длъжност и да назначи някой друг на нейно място.

Михаелис се извини публично вчера, но реши да се оттегли, след като натискът върху нея се засили. В Берлин се образуваха дълги опашки на изборите в неделя, като някои избиратели чакаха по два часа, за да гласуват. Много хора трябваше да чакат доста време след официалното приключване на изборния ден в 18 ч., а в някои случаи също така нямаше налични бюлетини.

Жителите на германската столица гласуваха не само за Бундестаг, но и за парламента на провинция Берлин. Имаше и отделни общински избори, както и референдум по предложение за отчуждаване на жилища от големи собственици на недвижими имоти.

Армин Лашет поздрави Олаф Шолц за победата на изборите в Германия

След първоначално разследване изборни служители казаха, че е имало проблеми в близо 100 от 2257-те избирателни секции в града. Все още се води пълно разследване, чиито резултати се очакват следващата седмица, съобщава БТА.

Теодора Александрова
378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини