ЕС прие нови санкции срещу Беларус

  • 02 декември 2021 18:37

  • 699
  • 0
ЕС прие нови санкции срещу Беларус
© Getty (архив)

Съветът на ЕС съобщи, че е приел новите санкции срещу Беларус, с което обхванатите от европейските мерки стават 183 граждани и 26 беларуски организации, предаде БТА.

Новите санкции засягат 17 граждани и 11 организации, като сред тях са представители на съдебната власт, в това число и на Върховния съд, на Комитета за държавен контрол, разпространители на пропагандата на режима в Минск.

Санкциите обхващат също високопоставени официални представители, националния авиопревозвач "Белавиа", хотели и туристически агенции.

Наложените днес санкции са свързани с действията на непризнатия от ЕС президент на Беларус Александър Лукашенко, включително със струпването на мигранти по общите граници.

В съобщението на Съвета на ЕС се отбелязва, че засегнатите от новите санкции съдействат на режима да използва мигрантите с политически цели.

Фон дер Лайен: Ситуацията на беларуската граница е опит за дестабилизация на ЕС

Санкциите включват запор на имущество и забрана за пътуване в ЕС, както и забрана за европейски организации да осигуряват средства за всички физически и юридически лица, включени в днешния пълен списък, поместен в Официалния вестник на ЕС.

Днешното решение е пето поред с налагане на ограничителни мерки от ЕС спрямо беларуски представители и организации.

Валери Зайцев
699 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини