Фон дер Лайен: Ситуацията на беларуската граница е опит за дестабилизация на ЕС

  • 23 ноември 2021 18:59

  • 1258
  • 4
Фон дер Лайен: Ситуацията на беларуската граница е опит за дестабилизация на ЕС
© Getty images

Ситуацията с хилядите мигранти по границите на Европейския съюз с Беларус е опит да се дестабилизира ЕС, а не миграционна криза, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, цитирана от Ройтерс.

Фон дер Лайен каза пред Европейския парламент, че ЕС е солидарен с Полша, Литва и Латвия, които са най-силно засегнати от политиката на беларуския президент Александър Лукашенко за докарване на мигранти в Беларус със самолети от различни проблемни части на света и тласкането им към границите на ЕС.

"Това е изпитание за целия ЕС", каза Фон дер Лайен. "Това не е миграционна криза. Това е опит на един авторитарен режим да дестабилизира демократичните си съседи", заяви тя.
По думите й ЕС се координира със САЩ, Великобритания и Канада.

"Ние се съгласихме, че за да се противодейства на това поведение, е важно да координираме нашите санкции и да работим със страните на произход и авиокомпаниите, които превозват мигрантите до Минск", каза Фон дер Лайен.

Полша: Лагерите по границата са празни, но опитите на мигранти да я прекосят продължават

ЕС възнамерява да създаде списък за наблюдение на средствата за транспорт, участващи в трафик на мигранти, за да попречи на посредниците в превозването на мигрантите до Беларус да помагат на беларуските власти, предаде БТА.

"Днес комисията ще внесе законодателно предложение за това", заяви председателката на ЕК.

Теодора Александрова
1258 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.11.23 | 21:03

4
Германия ги ,,покани" пък всички се съгласиха с далаверата да прибират по 1000 евро от мигрант месечно ,а сега щели да се координират.Тия там изобщо не ги вълнува нищо освен парата.Пълни глупости

2021.11.23 | 19:11

3
Страхотен цвят коса
nn

2021.11.23 | 19:11

2
bokluk stiga si raztiagala lokumi za 4 hiliadi emigranti mhermafroditat merkel pusna 2 miliona vav evropa
Еми...

2021.11.23 | 19:02

1
То и управлението на Бърозу, Юнкер и Уруспа фон Лайнен е дестабилизация на ЕС, при това успешна - един от най-важните членове се отцепи - ама няма самокритика.

Добави коментар

Водещи новини