Чешката република заяви, че е готова да изпрати войски на полско-беларуската граница

  • 23 ноември 2021 20:36

  • 2508
  • 2
Чешката република заяви, че е готова да изпрати войски на полско-беларуската граница
© Getty images

Прага е готова да изпрати полиция или военен персонал, за да помогне на Варшава за разрешаване на ситуацията на полско-белоруската граница, но Полша все още не е реагирала на това предложение, каза чешкият премиер Андрей Бабиш пред репортери в края на срещата на върха на главите на правителството на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Унгария и Словакия) в Будапеща, предава РИА Новости.

"Чехия е готова да изпрати свои полицаи или военни, за да помогне на Полша, но все още няма сигнали, че Варшава е готова да приеме такава помощ. Това, което се случва сега на полско-белоруската граница, е напълно неприемливо. Поведението на режима на Лукашенко надхвърля всякакви граници. Ние подкрепяме санкциите на ЕС, които трябва да бъдат въведени бързо и да бъдат ефективни“, каза Бабиш, чиято реч беше излъчена в медиите.


В същото време Бабиш добави, че изпращането на военен персонал в Полша трябва да бъде одобрено от двете камари на чешкия парламент.

След разговорите в Будапеща полският премиер Матеуш Моравецки благодари на колегите си за "фантастичното и несравнимо" ниво на солидарност, получено от други страни от Вишеградската група.
Фон дер Лайен: Ситуацията на беларуската граница е опит за дестабилизация на ЕС
На свой ред унгарският премиер Виктор Орбан отбеляза важната роля, която 50-те чешки полицаи, разположени от 17 октомври в Унгария в рамките на подпомагането на местните им колеги, са изиграли в защитата на унгарско-сръбската граница от нелегални мигранти. Според Орбан те са помогнали за предотвратяване на 4,2 хиляди опита на нелегални мигранти да преминат границата.

От своя страна чешкият президент Милош Земан във вторник в писмо до полския си колега Анджей Дуда също предложи чешки войски да бъдат разположени на полско-белоруската граница, припомняйки, че полската граница е и границата на Европейския съюз и НАТО, предаде "Фокус".

Теодора Александрова
2508 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
охлюФ

2021.11.24 | 12:16

2
бабиш да изпрати закуски на имигрантите от фирмите си за зах. изделия в чехия и да не се занимава с глупости
Хихихи

2021.11.24 | 06:21

1
Не само Белорашата ползва "мигрантската криза" да дестабилизира Европейския съюз, корумпираната вишеградска четворка също злоупотре6ява :)

Добави коментар

Водещи новини