Тихановска пред ЕП: Лобисти пречат за налагането на повече санкции срещу Беларус

  • 24 ноември 2021 14:49

  • 549
  • 2
Тихановска пред ЕП: Лобисти пречат за налагането на повече санкции срещу Беларус
© Getty Images

Лобисти пречат ЕС да наложи на Беларус повече и по-строги санкции, заяви днес пред Европейския парламент беларуската опозиционерка Светлана Тихановска.

Тя очерта стъпки в три посоки, за да се подобри обстановката в Беларус. По нейните думи е необходимо ЕС да продължи с непризнаването на режима и преизбирането на Александър Лукашенко за президент. Тихановска призова европейските медии да не наричат Лукашенко "президент".

Според нея ЕС повече не трябва да изпраща посланици в Минск, нито да акредитира нови посланици на Беларус. Тя настоя Беларус да бъде изключена от Интерпол, както и международни съдилища да разследват служителите на беларуския режим, отговорни за престъпления срещу правата на човека.

Борел изпрати в Минск преговарящи от ЕС за репатриране на нелегални мигранти

Тихановска призова да се прекъсне достъпът до ресурси на правителството в Минск, както и Великобритания и САЩ да следват европейските санкции. Тя настоя ЕС да помогне на гражданското общество, медиите и неправителствените организации в нейната родина.

Според нея бъдещето на Беларус ще бъде изградено от емигриралите опозиционери. Тя призова те да бъдат подкрепени с издаването на разрешения за временно пребиваване в страните от ЕС, в които са пристигнали, и да им бъде осигурено право на работа, предаде БТА.

Изявленията не са достатъчни, Европа трябва да бъде по-решима срещу автокрациите, ЕС се задейства срещу властите в Минск едва девет месеца след началото на репресиите - при отклоняването на полета на "Райънеър", посочи Тихановска. Видяхме, че Европа може не само да говори, но и да действа, добави тя по повод вече приетите санкции срещу Минск и включително срещу Лукашенко. Става късно, време е за решителни мерки. Над половината граждани на Беларус искат нови президентски избори. Моля за подкрепа, макар че може би това е лошо за вашите народи или бизнеси, обърна се тя към евродепутатите. 

Теодора Александрова
549 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2021.11.24 | 14:55

1
Това да не е Грети Тунфиш след 10 години.
не,

2021.11.24 | 15:43

2
това е баба ти на млади години.

Добави коментар

Водещи новини