Бъдещият премиер на Чехия не очаква да му е лесно

  • 08 ноември 2021 16:25

  • 345
  • 0
 Бъдещият премиер на Чехия не очаква  да му е лесно
© Getty images (архив)

Лидерите на пет чешки партии, три от коалицията "Заедно" - Гражданска демократическа партия (ГДП), Християндемократически съюз-Чехословашка народна партия (ХДС-ЧНП) и "Традиция, Отговорност, Просперитет" (ТОП09), - и обединението на Партията на пиратите (ПП) и "Кметове и независими (СТАН)" подписаха днес коалиционно споразумение за съставяне на правителство, предаде БТА.

Бъдещият кабинет, който вероятно ще бъде оглавен от Петър Фиала, председател на ГДП и "Заедно", ще се опира на мнозинство от 108 депутати в 200-местната долна парламентарна камара.

Пъстротата на тази голяма коалиция от пребивавали досега в опозиция политически сили с пространни названия сякаш показва на пръв поглед желание да бъде свален от власт досегашния премиер Андрей Бабиш. Неговата партия "Действие на недоволните граждани" (АНО) спечели на изборите на 8 и 9 октомври един мандат повече от "Заедно", но нямаше шансове да запази коалицията си, защото досегашните му партньори, социалдемократите, не можаха да вкарат нито един депутат в парламента.

Само че бъдещето на новото правителство съвсем няма да е безоблачно, най-малкото предвид рязкото увеличаване на броя на случаите с коронавирус. "Не ни чакат леки времена", констатира Фиала при подписването на коалиционното споразумение. "Осъзнаваме, че идваме в труден момент", присъедини се към думите му лидерът на СТАН Вит Ракушан, вероятен министър на вътрешните работи.

Според чешки медии ГДП ще има петима министри освен премиера, "народняците" (ХДС-ЧНП) - три и ТОП90 - две. А коалицията на "кметовете" и "пиратите" ще си подели оставащите места в съотношение 4:3. До края на седмицата Партията на пиратите ще има вътрешно обсъждане на коалиционното споразумение, а до 15 ноември трябва да приключи гласуването по интернет на партийните членове.

Чехите избират нов парламент

Съгласно чешката конституция Бабиш трябва да подаде оставка след конституирането на новия състав на Камарата на депутатите, предвидено за днес. После президентът Милош Земан (на снимката), който е в болница, но вече е комуникативен, трябва да му възложи да остане и.д. премиер до съставянето на нов кабинет и чак тогава да бъде номиниран нов премиер.

Андрей Бабиш се похвали вчера, че неговото правителство ще постави "исторически рекорд" по бързо подаване на оставка пред президента. През последните няколко седмици имаше спекулации, че Земан може да връчи нов мандат на своя съюзник Бабиш да състави правителство, с което да забави оставането на власт на коалицията на АНО и социалдемократите още няколко месеца. Но президентът, постъпил в болница веднага след приключването на изборите, не прибягна до този ход.

Валери Зайцев
345 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини