Лидерът на победилия на вота в Чехия съюз ще бъде номиниран за премиер от президента на 26 ноември?

  • 17 ноември 2021 20:31

  • 332
  • 0
 Лидерът на победилия на вота в Чехия съюз ще бъде номиниран за премиер от президента на 26 ноември?
© Getty (архив)

Лидерът на коалицията, победила на изборите в Чехия миналия месец, Петър Фиала, е бил информиран от президента Милош Земан (на снимката), че на 26 ноември ще го номинира за премиер, предаде Ройтерс.

Фиала съобщи това днес, след като посети Земан в болница в столицата Прага.

Чешкият президент е хоспитализиран от повече от един месец.

Земан обаче ще бъде изписан много скоро от болница, каза негов говорител. Той потвърди, че президентът възнамерява да номинира Фиала за премиер на 26 ноември.

Две коалиции - "Заедно" на Фиала и съюзът "Кметове/Пирати" - спечелиха абсолютно парламентарно мнозинство на изборите на 8-9 октомври. Те се договориха да съставят правителство.

Новият чешки кабинет ще има за задача да се бори с новата коронавирусна вълна в страната, която вчера регистрира рекордните над 22 хиляди случая на коронавирус за едно денонощие.

Бъдещият премиер на Чехия не очаква да му е лесно

Днес сегашният премиер Андрей Бабиш каза, че неговото правителство ще забрани от другата седмица на неваксинирани срещу COVID-19 хора да посещават публични събития и да използват обществени услуги.

Фиала, 57-годишен професор по политология и лидер от 2014 г. на десноцентристката Гражданска демократическа партия, обаче заяви, че неговият екип ще представи свои собствени предложения за борба срещу коронавируса.

Бъдещият чешки премиер каза, че ще представи пълния състав на правителството си до три седмици. Фиала заяви още, че ще намали бюджетния дефицит.

Досегашното правителство е заложило в бюджета за догодина дефицит, равняващ се на около 4,4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

Коалиционните партньори, които ще съставят новия кабинет, вече обещаха да повишат разходите за отбрана до препоръчаното от НАТО равнище от 2 процента от БВП и да намалят бюджетния дефицит, за да отговаря на критериите за присъединяване към еврозоната. Те обаче не поемали каквито и да било конкретни ангажименти за приемане на еврото, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Валери Зайцев
332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини