Чехите избират нов парламент

  • 08 октомври 2021 07:23

  • 258
  • 0
Чехите избират нов парламент
© Getty Images/Guliver (архив)

Чехите днес и утре избират нов парламент. Според социологическите проучвания е възможно центристката популистка партия на настоящия премиер Андрей Бабиш "Действие на недоволните граждани" (АНО) да излезе на първо място с около 25 процента от гласовете. Това обаче далеч няма да й е достатъчно, за да има мнозинство в парламента и да управлява самостоятелно, предаде Асошиейтед прес.

Досега Бабиш бе начело на правителство на малцинството, съставено от АНО и от лявата Чешка социалдемократическа партия. Кабинетът се ползваше и с подкрепата на Комунистическата партия на Чехия и Моравия. Така комунистите на практика досега участваха непряко в управлението на страната, за първи път от 1989 г. Сега обаче се смята, че и социалдемократите, и комунистите ще претърпят поражение на вота и Бабиш ще трябва да търси нови партньори, предаде БТА.

Уморени от скандалите, чехите ще решават съдбата на премиера Бабиш на изборите през уикенда

Няколко опозиционни партии с политически позиции, доближаващи се до традиционните политически течения в ЕС, преодоляха различията си и се обединиха в две големи опозиционни коалиции, които ще се опитат да отстранят от власт евроскептичния премиер. Едната от двете опозиционни коалиции е десноцентристка и е наречена "Заедно". В нея влизат консервативната Гражданска демократическа партия, консервативното обединение, съставено от Християндемократичен съюз и Чехословашка народна партия (тази политическа сила, основана през 1919 г., е запазила името си въпреки разделянето на Чехословакия на Чехия и Словакия - бел.ред.) и либерално-консервативната партия ТОП 09 (Традиция, Отговорност, Просперитет). Другата опозиционна коалиция е наречена "Кметове/Пирати" и е левоцентристка.

Тя е съставена от либералната Партия на пиратите и от политическата сила "Кметове и независими". Според допитванията всяка коалиция може да получи около 20 процента. Между партиите в двете коалиции има различия по въпроса за климатичните промени, еднополовите бракове, приемането на еврото, но всички партии подкрепят проевропейските и трансатлантическите идеи.

За изборите Бабиш води агресивна кампания, по време на която обеща на избирателите, че няма да позволи на нито един незаконен мигрант да влезе в Чехия и обвини опозицията, без да привежда доказателства, че привлича бежанци в страната. Бабиш обеща също да защитава чехите от ЕС, за който твърди, че искал да унищожи суверенитета на страната.

В навечерието на изборите обаче името на Бабиш бе забъркано в скандала, предизвикан от международното журналистическо разследване Досиетата "Пандора", което би могло да се отрази на представянето на неговата партия на вота.

Радина Лазарова
258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини