Байдън пристигна във Ватикана за среща с папа Франциск

  • 29 октомври 2021 14:43

  • 425
  • 1
Байдън пристигна във Ватикана за среща с папа Франциск
© Getty Images/Guliver

Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в пристигна във Ватикана за среща с Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март. В основата на разговорите се очаква да бъдат климатичните промени и неравенствата, но те ще минат и под сянката на вътрешни дебати в САЩ за подкрепата на президента католик за правото на аборт, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кортежът на президента на САЩ пристигна при засилени мерки за сигурност, които дори бяха допълнително затегнати заради подготовката на италианската столица Рим да да бъде домакин на срещата на върха на Г-20 през уикенда. Асошиейтед прес отбелязва, че Байдън и съпругата му Джил са пристигнали във Ватикана с необичайно голям кортеж от над 80 автомобила, а причината за това донякъде бяха и италианските здравни мерки срещу ковид, които ограничават броя на хората, които могат да пътуват едновременно в един и същ автомобил.

Когато американската делегация начело с Байдън и съпругата му пристигна в двора на Апостолическия дворец, тя беше посрещната от почетния строй на швейцарските гвардейци, облечени в традиционните си червено-жълто-сини униформи и държащи алебарди. От централния балкон на двореца се вееше знамето на САЩ.

"Радвам се да се върна тук", каза Байдън на влизане, докато се поздравяваше с един от посрещналите го представители на Ватикана.

Префектът на папския дом монсеньор Леонардо Сапиенца после въведе делегацията в двореца.

Срещата между първия папа латиноамериканец и втория в историята на САЩ президент католик се провежда на фона на разгорещени дебати в американската Католическа църква, където Байдън е под натиск от консерваторите заради противоречивата си позиция в спора за абортите, отбелязва Ройтерс.

Президентът, който редовно посещава седмичната меса и държи портрет на папата над бюрото си в Овалния кабинет, казва, че той лично е против абортите, но добавя, че като лидер на изборна длъжност не може да налага становището си на другите. Друг въпрос, който го поставя в конфликт с американските епископи, е и този за подкрепата му за хомосексуалните бракове, отбелязва Асошиейтед прес.

Байдън ще се срещне с папата и ще настоява за глобален минимален данък на срещата на Г-20 в Рим

Най-отявлените критици на Байдън в католическата църковна йерархия в САЩ дори твърдят, че трябва да му бъде забранено да взима Светото причастие, а преди срещата му с папата дори изостриха риториката си и някои епископи публикуваха в интернет послания към папата да се противопостави на американския президент по въпроса за абортите.

Според Франциск Църквата трябва да се противопоставя на абортите, но това не трябва да се превръща във всепоглъщаща битка от културни войни, които отвличат вниманието от въпроси като имиграцията и бедността.

Не се очаква от срещата да има кадри на живо, тъй като Светият престол в последния момент наложи ограничения върху достъпа на журналистите. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
425 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.29 | 14:53

1
опааа, транс хуманистите се събраха! очаквайте нов цирк, пак за наша сметка!

Добави коментар

Водещи новини