Байдън ще се срещне с папата и ще настоява за глобален минимален данък на срещата на Г-20 в Рим

  • 14 октомври 2021 18:53

  • 599
  • 0
Байдън ще се срещне с папата и ще настоява за глобален минимален данък на срещата на Г-20 в Рим
© Getty Images/Guliver (архив)

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в ще се срещне с Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март на 29 октомври, след което ще присъства на двудневна среща на върха на Г-20 в Рим, на която се надява да постигне споразумение за глобален минимален данък от 15 процента, заяви служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

При второто си пътуване в чужбина като президент Байдън също така ще участва в конференция на ООН за климата в Глазгоу, в която ще се включи на 1-2 ноември и ще обяви "ключови действия" по основните ѝ теми, включително целите за борба с климатичните промени и използването на горите и земята, каза още цитираният източник.

Посещението на Байдън в Италия и Великобритания за срещи с водещите световни лидери има за цел да покаже, че САЩ отново са ангажирани с международните организации, след като през четирите години на предишния президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския водеха политика под мотото "Америка на първо място".

Джо Байдън увеличи двойно квотата за прием на бежанци в САЩ

Пътуването му обаче идва в момент на разочарование в международен план от хаотичното американско изтегляне от Афганистан, разрив между САЩ и Франция заради сделка за подводници с Австралия и неизвестност дали Америка ще успее да изпълни целите на Байдън за климата, след като между неговите съпартийци демократи в Конгреса има разногласия за законодателния му дневен ред за трилиони долари.

Байдън вероятно ще се срещне с френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, докато двамата са в Рим.

Посещението му при папата идва в момент, когато някои католически епископи в САЩ се опитват да го упрекнат заради подкрепата му за правото на аборт. Байдън е католик, който редовно ходи на църква. Съпругата му Джил също ще присъства на срещата с Франциск, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
599 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини