Норвежките служби са разполагали с индикации, че нападателят с лъка може да е опасен

  • 16 октомври 2021 07:51

  • 1200
  • 2
Норвежките служби са разполагали с индикации, че нападателят с лъка може да е опасен
© gettyimages (архив)

Ръководителят на операциите за борба с тероризма в норвежката служба за контраразузнаване ПСТ Арне Кристиан Хаугстьойл заяви, че службите са разполагали с индикации отпреди няколко години, че нападателят от Конгсберг може да е опасен, предаде БТА, цитирайки ДПА.

 

Още през 2015 г. ПСТ вече била получила сведения за датския гражданин, каза Хаугстьойл пред вестник "Верденс ганг". По онова време се смятало за малко вероятно той да извърши политически мотивиран акт на насилие, добави Хаугстьойл. След това нови предупреждения се получили през 2017 г., когато мъжът публикувал видео, в което се определил като мюсюлманин и пратеник и обявил, че има мисия. Това видео обаче не било сметнато за криминална заплаха от ПСТ, защото в него не се съдържало нищо конкретно, каза вчера пред норвежката осведомителна агенция НТБ Мартин Бернсен от ПСТ.

Смъртоносно нападение с лък в Норвегия, няма пострадали българи

Трийсет и седем годишният датчанин, който живеел в околността, призна, че в сряда вечер е нападнал няколко души с лък в центъра на Конгсберг. Пет души загинаха. Мъжът признава фактите относно случилото се, но не признава никаква престъпна вина, каза полицейски говорител. Смята се за вероятно той да е психично болен. Предстои най-малко двама психиатри да се произнесат дали е вменяем.

ПСТ първоначално разследваше престъплението като терористичен акт, но после промени становището си, след като възникнаха съмнения за психичното здраве на мъжа. Хора, близки до заподозрения, казаха пред норвежката телевизия, че той дълго време е страдал от психически проблеми и е бил аутсайдер още откакто бил тийнейджър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1200 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.16 | 13:06

2
Дайте го тука датчанина, ще го инсталираме пред парламента. Каквото и да оцели все е добре.
Пенчо

2021.10.16 | 10:49

1
Иэкаква полза като са знаели.Уби 5 души.Тяхното заявлиние звучи" Ние работим и си заслужаваме заплатите"

Добави коментар

Водещи новини