Нападателят с лък в Норвегия не е гледал на сериозно на приемането на исляма, смята полицията

  • 16 октомври 2021 21:39

  • 1102
  • 1
Нападателят с лък в Норвегия не е гледал на сериозно на приемането на исляма, смята полицията
© Getty (архив)

Искреността на приемането на исляма от Еспен Андерсен Бротен, който уби петима души при нападение с лък в сряда в Норвегия, е поставена под въпрос на този етап на разследването. Това обяви днес норвежката полиция, предаде БТА.

"Хипотезата, според която, той е приел исляма, е малко достоверна", заяви инспектор Пер Томас Омхолт. Той добави, че с напредването на разследването се засилват съмненията за психическото състояние на нападателя, който е признал, че е убил петима души и е ранил трима души в сряда в Конгберг, в югоизточната част на страната, където той живее.

Смъртоносно нападение с лък в Норвегия, няма пострадали българи

"Хипотезата е, че той не е възприел много на сериозно приемането на исляма. С това ние искаме да кажем, че той не е следвал традициите, които са общи за тази култура и религия", допълни полицаят.

Еспен Андерсен Бротен, датчанин на 37 години, бе поставен в предварителния арест за четири седмици. Две от тях той ще прекара в пълна изолация. Вече е бил разпитван три пъти от полицията и ще има нов разпит, когато състоянието му го позволява.

"Всичко навежда на мисълта, че той е избрал произволно жертвите си, че е действал сам", заяви полицаят и определи нападателя като "малко общителен в живота и в интернет". Според силите на реда той е обмислил нападението няколко дни по-рано.

Полицията също така съобщи възрастта и имената на жертвите на атаката. Възрастта им варира от 78 до 52 години. Самоличността на ранените не се съобщава. Те бяха изписани от болницата.

Валери Зайцев
1102 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
tom

2021.10.17 | 09:49

1
ha pedali pak shte se okaje tce isliamat vi e izbil niama losho prodaljavaite glupci da stroite djamii,

Добави коментар

Водещи новини