Папа Франциск призова законодателите по света да постигнат консенсус във връзка с климатичните изменения

  • 09 октомври 2021 20:08

  • 632
  • 0
Папа Франциск призова законодателите по света да постигнат консенсус във връзка с климатичните изменения
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова днес законодателите по света да преодолеят партийните си различия и бързо да постигнат консенсус по въпросите, свързани с борбата с климатичните изменения, предаде Асошиейтед прес.

Светият отец отправи призива си към парламентаристи, които са в Рим на подготвителна среща преди годишната конференция на ООН за климата, която ще започне на 31 октомври в шотландския град Глазгоу.

"За да се справим с това предизвикателство, всеки от нас трябва да изиграе своята роля. Ролята на политическите и правителствените лидери е особено важна", каза папата на гостуващите депутати, дошли в Рим от много страни по света.

"Тази сериозна промяна на посоката ще изисква голяма мъдрост, предвидливост и загриженост за общото благо, с една дума, фундаменталните добродетели на добрата политика", изтъкна Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март.

Климатичните промени може да накарат 200 милиона души по света да мигрират от едно на друго място

Франциск заяви в скорошно интервю, че възнамерява да участва в предстоящата конференция за климата на ООН КОП26, но Ватикана обяви вчера, че той няма да вземе участие в събитието и че ватиканската делегация ще бъде предвождана от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

Обяснение не бе дадено, но 84-годишният папа претърпя чревна операция през юли, припомня Асошиейтед прес.

Папата изрази надеждата си, че работата на законодателите на предстоящата конференция на ООН ще бъде озарена от двата важни принципа на отговорността и солидарността.

"Дължим това на младите, на бъдещите поколения", изтъкна папата.

"Не става дума само за борба с неподходящите практики и за санкционирането им, но също така, и най-вече, за насърчаването на нови пътища, по които да се върви" и които са по-подходящи от гледна точка на постигането на целите на борбата с климатичните изменения.

Преди да произнесе речта си пред гостуващите депутати Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март даде лична аудиенция на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
632 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини