Урсула фон дер Лайен отправи призиви за действия във връзка с климата преди срещата на Г-20 и конференцията КОП26

  • 28 октомври 2021 18:53

  • 561
  • 1
Урсула фон дер Лайен отправи призиви за действия във връзка с климата преди срещата на Г-20 и конференцията КОП26
© Getty Images/Guliver

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е призова днес страните по света да се ангажират с действия за климата преди срещата на върха на Г-20 в Рим и климатичната конференция в Глазгоу, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Имаме нужда от водачество за вдъхващи доверие ангажименти за декарбонизация, за да се постигне целта за нетно нулево ниво до средата на века", каза Фон дер Лайен. "Имаме нужда обаче и от достатъчно ангажименти, за да можем наистина да намалим емисиите това десетилетие", заяви тя.

Европейският съюз е поел ангажимент да постигне нетно нулево равнище на парниковите емисии до 2050 г. и да ги намали до 55 процента от равнищата през 1990 г. до края на това десетилетие.

Фон дер Лайен каза, че ще призове в Глазгоу световните лидери да предприемат краткосрочни действия.

Всички страни от Г-20 освен Мексико и Индия са поели ангажимент да постигнат нетно нулево ниво в някакъв момент, но малко от тях са вписали тези обещания в законодателство като ЕС или са разработили подробни планове.

Публикувани тази седмица данни на ООН показаха, че сегашните международни ангажименти за намаляване на въглеродните емисии съвсем не са достатъчни, за да се постигнат целите, определени от Парижкото споразумение за климата от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне.

Срещата на Г-20 започва в събота, а конференцията КОП26 - в неделя.

Борис Джонсън изрази умерен оптимизъм във връзка с КОП26

Константин Тодоров
561 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Thu

2021.10.28 | 20:48

1
Поредното нищожество с отрицателен капацитет за управление. ЕС се разпада като бившият СССР.

Добави коментар

Водещи новини