Орбан удари рамо на Бабиш за предизборната кампания в Чехия

  • 30 септември 2021 11:58

  • 332
  • 0
Орбан удари рамо на Бабиш за предизборната кампания в Чехия
© Getty Images

С демонстрация на добросъседските отношения, унгарския премиер Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, се включи в предизборната кампания в Чехия в подкрепа на министър-председателя Андрей Бабиш, предаде БНР. Парламентарните избори в Чехия са насрочени за 8 и 9 октомври. Проучванията на общественото мнение сочат преднина на партията на Бабиш.

Двамата премиери се подкрепят взаимно в спорове с ЕС. Андрей Бабиш се похвали как след миграционната криза в Европа през 2015 г. той и Орбан са блокирали плана на Евросъюза за разпределяне чрез квоти на търсещите убежище в целия блок. По-рано тази седмица Чехия се съгласи да изпрати 50 служители на правоохранителните органи, които да съдействат за охрана на унгарската граница със Сърбия.

Суверенистката десница се обединява около Орбан под лозунга: "Силни семейства за силни нации"

Орбан от своя страна отново обвини Брюксел, че блокира средствата за страната му от плана за възстановяване от пандемията заради спора около закона за ограничаване правата на ЛГБТ-общността. Чехия не се присъедини към останалите почти всички страни-членки на Евросъюза, които протестираха с писмо до правителството в Будапеща срещу спорното унгарско законодателство.

Теодора Александрова
332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини