Британска прокуратура обвини трети човек за случая Скрипал

  • 21 септември 2021 15:00

  • 475
  • 2
Британска прокуратура обвини трети човек за случая Скрипал
© Getty images (архив)

Британската Кралска прокуратура повдигна официални обвинения на трети човек, замесен в отравянето на бившия служител на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал през 2018 г., предаде Би Би Си.

"От обвинението казаха, че става дума за Денис Сергеев, използвал името Сергей Федотов. За този човек се предполага, че е бил командир на операцията, имаща за цел да ликвидира семейство Скрипал", посочи още цитираната медия.

Двамата Скрипал бяха открити в безсъзнание в английския град Солсбъри. Медицинската експертиза установи, че двамата са били отровени с нервнопаралитично вещество Новичок. Разследването установи, че в отравянето са замесени двама агенти на ГРУ – Александър Петров и Руслан Боширов – с истински имена Анатолий Чепига и Александър Мишкин (на снимката).

Според данните на британските власти Мишкин и Чепига са пристигнали в Обединеното кралство на 2 март 2018 г. Двамата бяха намерени на два дни по-късно. Чепига и Мишкин са отлетели на 4 март.

Сергеев (Федотов) през това време е бил в Лондон и напуснал Острова на 5 март.

Скрипал са в Нова Зеландия?

Валери Зайцев
475 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Koko

2021.09.21 | 21:39

2
Smo im viz mutrite-na edinija po o4ite se vizda, 4e e psihopat, a drugijat ubiez bez mozak-mashina...

2021.09.21 | 15:32

1
Русия е световен терорист № 1.

Добави коментар

Водещи новини