Скрипал са в Нова Зеландия?

  • 08 юни 2020 12:23

  • 1044
  • 4
Скрипал са в Нова Зеландия?
© Getty (архив)

Бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал са започнали нов живот в Нова Зеландия, написа британският вестник Сънди таймс.

Според изданието от Обединеното кралство, което се е позовало на източници от правителството в Лондон, двамата Скрипал са получили нови документи и самоличности.

"Благодарение на това бащата и неговата щерка са получили възможността да напуснат Великобритания и да се заселят в тихоокеанската островна държава", посочи още медията. Както допълни таблоидът, Сергей и Юлия Скрипал са се изолирали в някое кътче на Нова Зеландия.

В полза на твърдението си вестникът е цитирал съсед на Скрипал от южния английски град Солсбъри.

"Ние се сприятелихме. Аз и съпругата ми бяхме единствените хора, на които им бе разрешено да посетят Сергей и Юлия в болницата след като бяха отровени. Последното известие, което получих от Скрипал, бе поздравителна картичка за Коледа", това е казал Рос Касиди пред "Сънди таймс".

Бившият полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал е бил осъден за шпионаж в полза на Великобритания и по-късно помилван. Той е пристигнал на Острова през 2010 г., когато Лондон и Москва са си разменили агенти.

Вижте кой е ръководил отравянето на Скрипал

Скрипал и дъщеря му са били отровени в началото на март 2018 г. с нервнопаралитичното вещество "Новичок". Лондон е обвинил на Москва за инцидента. Тя е отрекла тези твърдения.

Русия от своя страна нееднократно е завявала, че британските власти са отказвали нейни представители да участват в разследването на случая Скрипал.

Кулминацията на конфликта между двете страни е била достигната в края на март 2018 г. Тогава Лондон е изгонил 23-ма дипломати на Русия, а Москва е отговорила със същата мярка.

"В много англоезични медии са се появявали предположения, че двамата Скрипал вероятно ще бъдат изпратени в някоя от страните членки на Five Eyes ("Петте очи") мрежа, създадена  от разузнавателните и служби на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Явно сега тези предположения са факт", написа "Сънди таймс".

Жилището на Скрипал във Великобритания ще бъде придобито от местните власти, за да не се превърне в хотел

Валери Зайцев
1044 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Оцелели след новичок няма

2020.06.14 | 06:02

4
Вярвайте на англо американската пропаганда. Те са натровени с новичок и са живи. Два несъвместими факта могат са влязат в главата само на тапанар.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.06.08 | 16:16

3
Страхуват се от диктатора, крият се, горките...
Споко...

2020.06.08 | 16:11

2
КГБ и там ще ги намери...
аман

2020.06.08 | 14:47

1
аман от тия бе. да ги застрелят да мирясаме от тях.

Добави коментар

Водещи новини