Вижте кой е ръководил отравянето на Скрипал

  • 29 юни 2019 09:50

  • 3745
  • 5
Вижте кой е ръководил отравянето на Скрипал
© Getty Images (Архив)

Денис Сергеев, третият руснак, уличен в опита за отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри миналата година, е висш офицер от военното разузнаване и на практика е бил ръководителят на операцията. Това показват последните сведения, изнесени по случая от Би Би Си в програмата „Нюзнайт“ и разследващия сайт Bellingcat, информира БНР.

При предишното разследване бе установено, че освен Александър Мишкин и Анатолий Чепига във Великобритания по време на инцидента е бил и Денис Сергеев. Сега е уточнено, че той е пристигнал сутринта на 2 март 2018 година на литеще „Хийтроу“ и е напуснал страната на 4 март следобед след като веществото „Новичок“ е било вече на дръжката на входната врата на дома на Сергей Скрипал.

На базата на  данните от неговия телефон Bellingcat е установил движенията му. Той не е напускал Лондон и по всяка вероятност през цялото време е държал връзка с останалите двама, както и с Москва. Много е вероятно той да се срещнал за кратко с Мишкин и  Чепига  малко преди да отпътуват от Лондон за Солзбъри. Разследващите твърдят, че Сергеев е с чин генерал-майор, докато Мишкин и Чепига са полковници.

Припомня се също, че Денис Сергеев, известен под псевдонима Сергей Фьодоров, вероятно има връзка и с отравянето на български бизнесмен през 2015 година.

Би Би Си цитира Христо Грозев от Bellingcat, че въпреки сведенията, че Сергей Скрипал е бил следен отдавна от руското военно разузнаване и е имало сериозна подготовка, решението за действие е било взето в последния момент, тъй като от телефона на Сергеев става ясно, че на 1 март в Москва той отчаяно е звънял на агенции, за да си осигури полетите до Лондон и обратно.

Случаят "Скрипал" отново бе повдигнат от премиера Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в на срещата й с Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През на съмита на Г-20 в Япония. Русия отрича да е замесена.

Десислава Станева
3745 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.06.30 | 10:55

5

ЧЕ ТО Е ЯСНО КОЙ. МИ-6

Цецо

2019.06.30 | 10:19

4

Катин , колко години отричаха за клането на 22000 човешки души. Полша няма да забрави никога!

2019.06.29 | 15:06

2

Забележете какви изрази на обвинение се използват от английските пе..али : "...много вероятно...или.....НАЙ-Вероятно" ??? Бихте ли повярвали на тези,или Европа се е нагъзила на ОК и САЩ и стават съпричастни на обвинения от този род или от селфита ,като в Сирия??

Владимир Илич Путенов

2019.06.29 | 17:29

3

мравояди червени,що невървите на......дълбико!!

Видях

2019.06.29 | 10:25

1

Аааа, Денчо Сергеев ли бе, виждал съм го, ей тоя дето е с гръб на снимката, щото е под прикритие и командва мазането на пейките, дръжките и капаците на тоалетната по тилифона.

Добави коментар

Водещи новини