Великобритания отлага прилагането на предвидения контрол на вноса след Брекзит

  • 14 септември 2021 18:20

  • 904
  • 0
Великобритания отлага прилагането на предвидения контрол на вноса след Брекзит
© Getty Images/Guliver

Великобритания обяви днес, че отлага прилагането на някои правила за контрол на вноса след Брекзит - второ подобно отлагане, мотивирайки се с трудностите за бизнеса, предизвикани от пандемията и смущенията, които изпитват глобалните вериги за доставки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Великобритания напусна единния пазар на Европейския съюз в края на миналата година, но за разлика от Брюксел, който незабавно въведе гранични проверки, Лондон отложи въвеждането на проверки на вноса за стоки като храни и даде на фирмите време да се приспособят.

След като веднъж вече отложи въвеждането на проверките с шест месеца от 1 април, британското правителство сега отлага изискването за пълни митнически декларации и контрол до 1 януари 2022 г. Декларации за безопасност и сигурност ще се изискват от 1 юли следващата година.

"Искаме фирмите да се фокусират върху възстановяването от пандемията, вместо да трябва да отговарят на нови изисквания на границата. Затова изготвихме нов прагматичен график за въвеждане на пълен граничен контрол", каза министърът за Брекзит Дейвид Фрост.

"Фирмите сега ще имат повече време да се подготвят за този контрол, който ще бъде въведен на няколко фази през 2022 г.", допълни министърът.

Лондон се опъна на Брюксел за €47,5 млрд

Последвайте канала на

Константин Тодоров
904 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини