Прогноза: Спад с 4% на британския БВП след Брекзит и 2 на сто заради пандемията

  • 28 октомври 2021 12:15

  • 384
  • 0
Прогноза: Спад с 4% на британския БВП след Брекзит и 2 на сто заради пандемията
© Getty Images

Последиците от Брекзит за британската икономика ще бъдат по-лоши от тези, причинени от пандемията, заяви ръководителят на Службата за бюджетна отговорност, предаде БНР.

Ричард Хюз е изчислил, че напускането на ЕС ще доведе до намаление на британския брутен вътрешен продукт с 4%, докато по отношение на ефекта от пандемията това ще бъде с около 2%.

В интервю за Би Би Си ръководителят на Службата за бюджетна отговорност, която е фискален контролен орган, заяви, че в дългосрочен план Брекзит е по-сериозна заплаха за икономиката, отколкото пандемията от коронавируса. Коментарът на Ричард Хюз е по повод на обявения вчера бюджет от министъра на финансите Риши Сунак.

Великобритания заяви, че ще поиска спешни разяснения от Франция във връзка със списъка с възможни санкции заради риболова

Хюз допълни, че очаква инфлацията да достигне 4,4 на сто. Всичко това на става на фона на засилващото се напрежение между Великобритания и Франция по повод на риболовните права след Брекзит и заканата на Даунинг стрийт да отвърне подобаващо на плановете на Париж да наложи санкции на британските риболовни плавателни съдове.

Франция предупреди, че няма да допуска британски риболовни кораби до френските пристанища следващата седмица, ако риболовният спор не бъде решен. Париж дори заплаши да прекъсне доставките на електричество за британските Нормандски острови Джърси и Гърнси в Ламанша.

Теодора Александрова
384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини