Лондон се опъна на Брюксел за €47,5 млрд

  • 09 юли 2021 17:39

  • 948
  • 1
Лондон се опъна на Брюксел за €47,5 млрд
© Getty (архив)

"Ние не сме съгласни с изчисленията на Брюксел, според които нашата страна трябва да плати на 47,5 милиарда евро на Европейския съюз за излизането ни от блока", това заяви представител на британския премиер Борис Джонсън, предаде АП.

"Ние не признаваме тази сума. Тези изчисления са направени въз основа на финансовите потребности на 27-те. В тази сума не са включени парите, които ЕС трябва да върне на Обединеното кралство, а това би довело до снижаване на средствата, които трябва да платим на Брюксел", посочиха още от "Даунинг стрийт" 10.

По думите на представителя на правителството в Лондон британските данни по този въпрос ще бъдат обнародвани на сайта на парламента в скоро време. "Нашите предварителни изчисления сочат, че оценката на Брюксел е завишена с около 2,3 милиарда евро", каза още той.

По-рано Националната телевизия на Ирландия, цитирайки източници от Брюксел, съобщи, че ЕС иска от Лондон 47,5 милиарда евро за Брекзит. Медията се позова на споразумението между Обединеното кралство и ЕС за британското излизане от блока.

Според документа Лондон трябва да върне на Брюксел сумата, получена от общия бюджет на блока заради европроекти, незавършени до датата 31 декември 2020 г. (до края на преходния период, когато в страната действаха правилата на ЕС).

Брекзит може да завърши с депортация на хиляди българи

Лондон заяви, че ще преведе първия транш в размер на 6,2 милиарда евро през 2022 г. Британия и 27-е се разбраха за разсрочено плащане, което може да продължи десетки години.

Великобритания на 23 юни 2016 г. на  референдум реши да прекрати членството си в ЕС (започнало през 1973 г.) и напусна блока на 1 февруари 2020 г.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
948 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXX

2021.07.09 | 18:36

1
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА Б.Б Е ЧЕ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ И ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО СЪС БСП ТЕЗИ ОТ БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ А ИНАЧЕ ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ МНОГО ВРЕМЕ НЯМА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКО ЛЯТО (15) АКО ИСКАТЕ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ

Добави коментар

Водещи новини