Арестуваният в Берлин руски шпионин е фен на плюшените мечета

  • 12 август 2021 16:43

  • 1008
  • 0
Арестуваният в Берлин руски шпионин е фен на плюшените мечета
© Getty (архив)

Десетки плюшени мечета са открити в жилището на арестувания за шпионаж в полза на Русия служител в британското посолство в Берлин, написа лондонският в. Дейли мирър.

Според следствените материали, цитирани от изданието, 57-годишният Дейвид Смит е имал огромна колекция от играчки. "При обиска в апартамента, обитаван от мъжа, са намерени около 50 плюшени мечета, други детски играчки и приставки за компютърни игри", допълни медията от Обединеното кралство.

"В жилището също е открита и огромна библиотека. В сбирката има книги, посветени на бродерията, на историята на Нацистка Германия (включително и на 12-а танкова СС дивизия, чиито бойци са убили 20 канадски военнопленници във Франция през 1944 г.), романи на краля на шпионския трилър - британеца Джон Льо Каре и книга на популярния сред някои крайнодесни активисти конспиролог Дейвид Айк", посочи още вестникът.

"В библиотеката има и книги на руски, част от тях са на психологическа тематика. В жилището са намерени съветски военни фуражки, руски държавни флагове, емблеми на руските въоръжени сили и на украинското подразделение за специални операции "Беркут", добави медията.

Британският вестник "Дейли мейл" описа Смит като висок 175 сантиметра, плешив и физически здрав. "Мъжът е спортувал редовно. Той е работел в охраната на посолството на Лондон в Берлин", написа още вестникът.

Както вече съобщихме Смит, бе арестуван вчера при операция на германските и британските служби. Според информацията той е работел за Москва от ноември 2020 г. и продал поверителна информация на руски агент.

Задържаха служител в посолството на Лондон в Берлин, шпионирал за Русия

Валери Зайцев
1008 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини