Задържаха служител в посолството на Лондон в Берлин, шпионирал за Русия

  • 11 август 2021 12:37

  • 1081
  • 0
Задържаха служител в посолството на Лондон в Берлин, шпионирал за Русия
98 7дни
© Getty images (архив)

Британец е задържан  Германия за шпионаж в полза на Русия, предаде Би Би Си.

Според изявление на Генералната прокуратура на Федералната република задържаният, наречен Дейвид С., е работел в посолството на Лондон в Берлин. "Мъжът е уличен в най-малко един случай да предаване на получени по служебен път документи на представител на ръководена от Москва разузнавателна служба. В замяна на това Дейвид С. е получил определена сума пари", това заявиха от държавното обвинение, цитирани от базираната в Обединеното кралство медийна корпорация.

Германия е арестувала учен, заподозрян в шпионаж в полза на Русия

"По данни на германски издания британецът е работел за Русия от ноември 2020 г.", допълни Би Би Си.

"Операцията на Службата за защитата на Конституцията, полицията, прокуратурата и британските агенти бе проведена на 10 август в град Потсдам, близо до Берлин. Извършени бяха обиски в кабинета на Дейвид С. и в обитавано от него жилище. Иззети са документи, компютри и мобилни телефони", посочиха още германските власти,  цитирани от британската медия.

"Ние възприемаме случая много сериозно. Шпионажът срещу съюзнически държави на германска земя е нещо неприемливо", заяви германското външно министерство и допълни: Ние ще следим отблизо разследването на прокуратурата.

"Руската Федерална служба за сигурност и Службата за външно разузнаване на Русия не отговориха на запитвания за коментар. Посолството на Москва в Берлин отказа коментар", съобщи агенция "Интерфакс", предаде БТА.

Спецпрокуратурата обвини Николай Малинов от "Русофили" за шпионство

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1081 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини