Рейтингът на кандидата за канцлер на Германия от ХДС Лашет продължава да спада

  • 01 август 2021 16:01

  • 1055
  • 3
Рейтингът на кандидата за канцлер на Германия от ХДС Лашет продължава да спада
© gettyimages (архив)

Армин Лашет е загубил позиции в надпреварата за канцлер на Германия. Непопулярността му се увеличава, показва най-новото социологическо проучване, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Ако канцлерът се избираше пряко, кандидатът на консервативния блок на Ангела Меркел ХДС/ХСС би получил само 13 процента от гласовете според изследването, което е направено от института ИНСА по поръчка на вестник "Билд ам зонтаг". Това означава спад от 2 процентни пункта в сравнение с данните от предишната седмица.

Смях в зоната на наводненията заплашва шансовете на Армин Лашет да стане канцлер на Германия

Кандидатът за канцлер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Олаф Шолц увеличава рейтинга си с 1 процент според новото проучваме и сега за него биха гласували 22 процента. Номинацията на Зелените Аналена Бербок, подобно на Лашет, би получила 13 на сто подкрепа. И други проучвания в последно време също показват, че Шолц води пред Лашет, когато избирателите бъдат попитани за предпочитания от тях кандидат, а не партия.

В последното проучване на телевизия Зе Де Еф 34 процента (увеличение от 6 процентни пункта за две седмици) посочват, че биха "предпочели" Шолц за канцлер, следван от Лашет с 29 на сто (спад с 8 пункта) и Бербок с 20 процента (увеличение от 2 на сто). Германският канцлер обаче не се избира пряко. Вместо това се гласува за партии, което ще стане на изборите за Бундестаг на 26 септември. По отношение на подкрепата за отделните партии данните на ИНСА остават непроменени в сравнение с миналата седмица.

Поведението на германските политици след наводненията се отрази на рейтинга им два месеца преди изборите

Управляващият консервативен блок, състоящ се от Християндемократическия съюз на Меркел и сестринската му партия от Бавария Християнсоциалния съюз остават на 27 процента. Зелените са втори с 18 на сто, следвани от ГСДП със 17 процента, либералната Свободна демократическа партия с 13 пункта и крайнодясната "Алтернатива за Германия" с 11 на сто. Социологическите проучвания като цяло са белязани от несигурност. По принцип те отразяват нагласите само към момента на проучването и не са прогнози за изхода от изборите, отбелязва ДПА.

Филип Епитропов
1055 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Кога....

2021.08.02 | 01:20

3
кога, кога и кога, хуя му, ще разберете, че AfD е това, което беше CDU през 90-те, а CDU под Меркел стана толкова ляво, че SPD се принудиха да станат крайно-леви? Кога?? И спрете да говорите за консерватори, CDU са леви хомосексуали! Не са консерватори. Уф, казах. Изморих се. Ама мн ме е яд на тъпи журналя, които се водят от германски медии. Фрейминг.

2021.08.01 | 17:31

2
ЗНАЧИ СИ ВЪРШИ ДОБРЕ РАБОТАТА
Майтапчи Йово

2021.08.01 | 16:55

1
Така е, защото се опъна на коронаидиотите и меките китки, а те в Дойчланд-а са на особена почит:)))! Дано си изберат и "зелена кратуна" за канцлер, та след няколко години... "зеленясване" барем узреят напълно:)))!

Добави коментар

Водещи новини