Олаф Шолц: Подкрепата за НАТО ще бъде ключов фактор при избора на коалиционни партньори в управлението

  • 23 август 2021 21:49

  • 704
  • 3
Олаф Шолц: Подкрепата за НАТО ще бъде ключов фактор при избора на коалиционни партньори в управлението
© gettyimages

Кандидатът за канцлер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Олаф Шолц заяви, че няма да влиза в коалиция с никоя партия, която не подкрепя НАТО и трансатлантическото партньорство, съобщава БТА.

Шолц каза това в отговор на въпрос на телевизия "Билд" дали след изборите в Германия на 26 септември би влязъл в коалиция с партията "Левите". Шолц отговори, че ще обмисля съюзи само с партии, които приемат нуждата от "продължаване на трансатлантическите отношения и ангажираността на Германия с НАТО".

В Германия се очертава рискована коалиция

В предизборната си програма "Левите" определят НАТО като останка от Студената война и искат алиансът да бъде разпуснат и заменен от "система за колективна сигурност с участието на Русия", предложение, което повечето политически партии в Германия никога не биха приели. Изказването на Шолц предизвика иронична реакция от страна на съпредседателката на "Левите" Жанин Вислер, която заяви, че "след провала в Афганистан ГСДП не е в положение да поставя условия. По-подходящ в случая би бил самокритичният анализ."

Въпросът беше повдигнат в момент, в който германските политици все повече се примиряват с мисълта, че коалиционното управление след изборите е неизбежно. В навечерието на вота три партии (консервативният Християндемократически съюз, ГСДП и "Зелените") са със сравнително изравнени шансове за победа.

През последните седмици ГСДП, която по-рано през лятото изоставаше по подкрепа от ХДС и "Зелените", увеличи процентите си, а според изследване от миналата седмица дори задминава "Зелените".

Мая Йорданова
704 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
НАТО е анахронизъм,

2021.08.24 | 06:04

3
кoйтo тpя6вaшe дa сe зaкpиe oщe пpeз 1993-тa, кoгaтo oтпaднa нyждaтa oт нeгo. Дa "пoдкpeпяш" динoзaвъp, кoйтo eдвa мъpдa, нo зa смeткa нa тoвa ядe кoлкoтo двe тpиглaви лaми e нeлeпo. А дa сe кълнeш във вяpнoст нa peптилoидитe, кoитo зa пoслeднитe 20 гoдини тpи пъти ти пpaщaт вълнa oт милиoн yнищoжитeли нa твoйтa дъpжaвa и цивилизaция e дe6илнo.

2021.08.23 | 22:44

1
НА ХДС-ГЕРБ ШУТ ОТЗАД
хдс

2021.08.24 | 04:13

2
ХДС=ПУТИН

Добави коментар

Водещи новини