Шведският премиер може да състави нов кабинет

  • 23 юни 2021 20:31

  • 305
  • 0
Шведският премиер може да състави нов кабинет
© Getty (архив)

Надеждите на шведския премиер Стефан Льовен да оцелее в политическата криза се увеличиха, след като съюзниците му от Партията на центъра казаха, че ще се откажат от породило спорове предложение за реформиране на пазара на жилищните наеми, предаде Ройтерс.

Партията на центъра заяви днес, че планът за реформата не разполага с подкрепата на мнозинството и затова "повече не е на масата на преговорите". Лидерът на партията Ани Льооф изрази готовност за предоговаряне заедно с Льовен на управленската програма, придобила известност в Швеция като Януарското споразумение, чрез което правителството на Льовен съумяваше да се задържи на власт досега.

Шведският премиер от 2018 г. е начело на крехко левоцентристко правителство на малцинството на Шведската социалдемократическа работническа партия и Зелените, подкрепяно от Партията на центъра и Либералите.

Центърът и Либералите настояваха за реформата на наемите, но Лявата партия, на чиято подкрепа Льовен също е принуден да разчита, се обяви срещу нея, а в понеделник гласува заедно с опозицията за прокарването на вот на недоверие към министър-председателя. Успехът на вота означаваше, че Льовен разполага със срок от една седмица да подаде оставка или да предизвика предсрочни избори.

Стефан Льовен стана днес първият шведски премиер, загубил вот на недоверие

"Партията на центъра иска ново Януарско споразумение, което да покрие оставащото време от мандата и отново да осигури на Швеция правителство", каза Льооф.

Отказът от предложението, касаещо пазара на наемите, може да върне обратно подкрепата на Лявата партия. Лидерът й Нуши Дадгостар беше заявила след вота, че партията иска Льовен да се върне като премиер, но без плана за либерализиране на пазара на наемите. В есемес до Ройтерс Дадгостар посочи днес, че политическата обстановка остава "сложна", но не уточни дали партията й отново застава зад Льовен. Той от своя страна приветства решението на Партията на центъра да се откаже от искането за наемите. "Сега важното е повече партии да направят това, което е най-добро за страната", заяви премиерът, също в есемес до Ройтерс.

Дори и обаче Лявата партия да възобнови подкрепата си за него, за съставяне на жизнеспособно правителство, Льовен пак ще се нуждае и от тази на Либералната партия, която при вота на недоверие се въздържа. В позиция, изпратена по имейла, говорителят на Либералите Матс Першон заяви, че партията се стреми към либерално, десноцентристко управление: "Това е най-доброто за Швеция".

Говорител на Льовен каза, че неговата Шведска социалдемократическа работническа партия води разговори "на широк фронт", но не даде повече подробности.

Следващите редовни избори в Швеция са през септември 2022 г. 

305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини