Стефан Льовен стана днес първият шведски премиер, загубил вот на недоверие

  • 21 юни 2021 12:42

  • 544
  • 0
Стефан Льовен стана днес първият шведски премиер, загубил вот на недоверие
© Getty images

Стефан Льовен стана днес първият шведски премиер, загубил вот на недоверие в парламента, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Льовен загуби вота на недоверие, след като доскорошните му съюзници от Лявата партия оттеглиха подкрепата си от правителството. Промяната в позицията на Лявата партия бе продиктувана от неразбирателство по въпроса за определянето на наемите на новопостроени апартаменти.

Премиерът на Швеция ще бъде подложен на вот на недоверие

Лявата партия оповести вчера окончателното си решение, че ще гласува срещу Льовен на днешния вот, след като отхвърли предложения от премиера по-рано вчера компромис, предвиждащ участниците на жилищния пазар да работят за постигане на споразумение за нов модел за определяне на наеми за апартаменти ново строителство, съобщава БТА.

Швеция има твърда система, прилагаща колективно договаряне за определяне на наеми. Десноцентристките партии отдавна се опитват да разхлабят правилата и да оставят пазара да решава за размера на наемите за новопостроени апартаменти, отбелязва Ройтерс. След загубата на вота на недоверие Стефан Льовен разполага с една седмица, през която да реши дали да подаде оставка или да свика нови парламентарни избори, отбелязва Франс прес.

Последвайте канала на

Novini.bg
544 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини