Турция със собствена противокорабна ракета

  • 20 юни 2021 15:11

  • 1539
  • 1
Турция със собствена противокорабна ракета
© Getty Images (архив)

Турската отбранителна промишленост е разработила и започнала производство на първата местна противокорабна ракета, съобщава Анадолската агенция, като определя информацията като "още една важна стъпка за посрещане на нуждите на въоръжените сили с местни и национални продукти".

Според сведения, придобити от Анадолската агенция, ракетата е разработена с цел намаляване на зависимостта та Турция от чужди доставчици, за посрещане на нуждите на командването на военноморските сили и за развитие на сдържащо оръжие с национални ресурси.

Ракетата, наречена "Атмаджа", има според спецификациите си обсег от 220 километра, но при изпитанията е доказала, че може да достигне и до 250 километра. Тя има способността да осъвременява целите си и да прекратява мисии чрез линия за предаване на данни, съобщава БТА.

Поради високотехнологичната си възможност за триизмерно планиране на курса, "Атмаджа" може да извършва различни действия като преминаване над острови и заобикалянето им при сложен терен.
Ракетата може да обстрелва цели едновременно и в различно време и да бъде използвана за залпов огън. "Атмаджа" има и важната способност да се ориентира по водната повърхност, като лети на височина от 5 метра при много операции и нанася удар под 3 метра от повърхността.

Тестовете на "Атмаджа" се провеждат от 2016 г. и вече с нея са извършени над 20 стрелби. Турският производител "Рокетсан" я представя като противокорабна ракета земя-земя с висока точност и голям обсег, която може да бъде разположена на патрулни катери, фрегати и корвети и се очаква да замени американските ракети "Харпун".

Novini.bg
1539 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.20 | 17:31

1
Браво!

Добави коментар

Водещи новини