Матео Салвини призова за създаване на нова дясна група в ЕНП

  • 01 юни 2021 09:30

  • 383
  • 3
Матео Салвини призова за създаване на нова дясна група в ЕНП
© Getty Images

Лидерът на италианската партия „Лига“ Матео Салвини предложи да се създаде нова политическа сила в Европейския парламент, която да обедини неговата политическа група в ЕС Идентичност и демокрация (ID), политическата група на ЕС на управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС) (Европейски консерватори и Реформисти - ECR) и консервативни политици от Европейската народна партия като унгарския премиер Виктор Орбан, пише Euractiv.

„Настъпи моментът да съберем най-доброто от тези три групи и да започнем да играем решаваща роля в Европейския парламент“, заяви Салвини в неделя в Кашкайш, Португалия, където присъства на конференция на неговата лична група под лозунга „Проект на Друга Европа“.

Политикът каза още, че проблемите с имиграцията и семейството трябва да бъдат решени в ЕС. „По някои въпроси е необходимо някой в Брюксел да каже не на наемането на утроби и осиновяването [на деца] от хомосексуалисти“, каза Салвини. „Надявам се, че и в ЕНП има такива, които не приемат да бъдат подчинени на левицата“, добави той.

„Европа не е Европейският съюз, не е еврото. Това са милионите европейци“, каза десният лидер, отбелязвайки, че„ медиите се отнасят към това като към среща на екстремисти [...] Ние можем да бъдем първата партия с поне 130 парламентаристи“. Преди това Салвини проведе преговори с ПиС и Орбан, включително наскоро през април в Будапеща, където присъства и премиерът на Полша Матеуш Моравецки. Салвини предложи следващата среща да се проведе през юни в Полша или Италия.

Съдия от Сицилия реши да няма процес срещу Матео Салвини заради мигранти на кораб

Лидерите на най-големите политически партии на групата ECR се срещнаха във Варшава в петък, предаде "Фокус". Лидерът на ПиС Ярослав Качински, ръководителят на „Фратели Д‘Италия“ Джорджа Мелони и ръководителят на испанската партия „Вокс“ Сантяго Абаскал, обсъдиха актуалната ситуация в групата ECR и възможността за създаване на нова политическа група в Европейския парламент.

„Целта на тези разговори е да се докаже присъствието на истинска голяма дясноцентристка сила в Европейския парламент, която ще бъде в състояние да се противопостави на тази посока на развитие на ЕС, изключително либерална, изключително политизирана, пълна с двойни стандарти и нарушаване на договорите“, заяви пред Полската печатна агенция политик от партията ПиС, решил да остане анонимен.

Novini.bg
383 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Nicolezvoga

2021.06.02 | 06:31

3
М­­­л­­­а­д­а­­ ­­­м­­­о­­­к­­­р­­­а­­­ ­у­ч­е­­н­­и­ч­к­­а­­­ ­ч­у­­к­а­ ­­ ­­­W­ ­W­­ ­­W­­­ ­­­.­­­ ­B­­­ ­­­G­­ ­1­ ­­7­­­ ­­­.­­­ ­­­C­­­ ­­L­­ ­U­­­ ­­­B
Jessicafjkaa

2021.06.02 | 03:02

2
М­­л­­а­­д­а­­­ ­­м­­о­­к­­р­­­а­­­ ­­у­­ч­­е­­­н­и­ч­­к­­а­­­ ­­ч­­у­­­к­­а­­ ­­­ ­­­W­­ ­­­W­ ­W­­ ­.­­ ­B­­ ­­G­­ ­1­­­ ­­7­­­ ­.­ ­C­­ ­­L­­­ ­­U­­­ ­­­B
Kaylazgada

2021.06.01 | 18:41

1
М­­­л­­­а­­д­­а­ ­­­м­о­­к­р­­а­ ­­­у­­­ч­е­н­­­и­­­ч­­к­­а­ ­ч­у­к­­­а­­ ­­­ ­­­W­ ­­­W­ ­­­W­ ­­­.­ ­­B­­­ ­­­G­­ ­1­­­ ­7­­ ­.­ ­­C­­­ ­­­L­­­ ­U­­ ­B

Добави коментар

Водещи новини