Европейски зелен пакт: ЕК се стреми към нулево замърсяване на въздуха, водата и почвите

  • 12 май 2021 14:08

  • 206
  • 1
Европейски зелен пакт: ЕК се стреми към нулево замърсяване на въздуха, водата и почвите
© Getty images

Европейската комисия прие плана за действие на ЕС: „Към нулево замърсяване на въздуха, водата и почвата“ — ключов елемент на Европейския зелен пакт и основна тема на тазгодишната Зелена седмица на ЕС. В него се определя интегрирана визия за 2050 г.: свят, в който замърсяването е намалено до нива, които вече не са вредни за човешкото здраве и естествените екосистеми, както и стъпките за постигане на това.

Планът свързва всички съответни политики на ЕС за борба със замърсяването и предотвратяването му, като поставя специален акцент върху начините за използване на цифрови решения за справяне със замърсяването. Предвидени са прегледи на съответното законодателство на ЕС, за да се установят оставащите пропуски в законодателството на ЕС и къде е необходимо по-добро прилагане, за да се изпълнят тези правни задължения.

Прогноза на ЕК: Стабилизиране на публичния дефицит в България до 1,9 на сто през 2022 г.

За да се насочи ЕС към целта за 2050 г. за по-здрави хора и планета, в плана за действие се определят ключови цели за 2030 г. за намаляване на замърсяването при източника в сравнение с настоящото положение, и са очертани редица водещи инициативи и действия.

Заедно със Стратегията за устойчивост в областта на химикалите, приета миналата година, планът за действие е израз на амбицията на ЕС за нулево замърсяване за постигане на нетоксична околна среда. Той съответства на целите на ЕС за неутралност по отношение на климата, здраве, биологично разнообразие и ефективно използване на ресурсите и се основава на инициативи в областта на енергетиката, промишлеността, мобилността, храните, кръговата икономика и селското стопанство. 

Novini.bg
206 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тия

2021.05.12 | 14:42

1
тия ще ни докарат зелен фашизъм

Добави коментар

Водещи новини