Община Горна Оряховица ще се включи в Програмата за мерки срещу замърсяването на въздуха

  • 05 юли 2021 14:10

  • 644
  • 1
Община Горна Оряховица ще се включи в Програмата за мерки срещу замърсяването на въздуха
© Wikipedia

Община Горна Оряховица ще се включи в Програмата за мерки срещу замърсяването на въздуха, чрез замяна на стари отоплителни уреди със съвременни, съобщи във Велико Търново кметът на общината инж. Добромир Добрев.

Той посочи, че това е възможно след окончателното становище на Върховния административен съд /ВАС/, с което се удовлетворява жалбата на общината срещу решението на управляващия орган да не бъде допусната до програмата за подмяна на битовото отопление по ОП "Околна среда" през 2019 година. Тогава управляващият орган на програмата отказва да допусне община Горна Оряховица като бенефициент, въпреки че градът попада в класациите за най-голяма замърсеност с фини прахови частици, припомни кметът на общината.

Наложени са глоби за замърсяване със серен диоксид на въздуха на Гълъбово

В становището на ВАС се посочва, че управляващият орган на програмата необосновано ограничава правото на достъп и не е посочил ясно обосновани причини.

След като общината е подала жалбата преди две години ресурсът на програмата е бил блокиран и за седем други одобрени общини. Въпреки това те вече са подготвили своите проекти за подмяна на стари отоплителни уреди на твърдо гориво с нови, което означава, че Горна Оряховица трябва бързо да навакса и до края на годината да е готова с подготвителните процедури, посочи Добрев.

Домакинствата в Горна Оряховица, които са потенциални бенефициенти на програмата са 12 300 но финансовият ресурс от очакваните 7 милиона лева ще стигне за 1/4 от тях, затова с приоритет ще са зоните с най-голяма концентрация на замърсители - кварталите с еднофамилните къщи с печки на твърдо гориво в централната градска част и най-вече около автоматичната измервателна станция, посочи Добрев.

w
Мая Йорданова
644 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
нелогична

2021.07.05 | 16:32

1
защо е снимана съборената сграда на ЖП управлението? Какво общо има с енергийната ефективност?

Добави коментар

Водещи новини